Colegiul Medicilor emite o reacție înainte de moțiunea simplă AUR-POT-S.O.S care contestă vaccinarea anti-rujeolă-oreion-rubeolă și vaccinul HPV: „Vaccinarea reprezintă una dintre cele mai sigure și eficiente metode de protecție a sănătății.”

Colegiul Medicilor din România (CMR) afirmă că, în domeniul sănătății, toate deciziile trebuie să se bazeze pe știință și expertiză medicală, nefiind influențate de interese temporare sau opinii fără suport științific, conform unui comunicat al instituției.
- Această reacție apare în contextul în care un grup de 45 de senatori din AUR, S.O.S. România și POT a depus recent o moțiune simplă solicitând demiterea ministrului Sănătății, Alexandru Rafila, acuzând o ‘gestionare iresponsabilă a politicii de vaccinare în România’. Aproape 3.500 de femei din România sunt diagnosticate anual cu cancer de col uterin, dintre care mai mult de jumătate pierd lupta cu boala. Aceasta este o afecțiune care poate fi prevenită 100% prin vaccinarea împotriva virusului HPV.
„În domeniul sănătății, este fundamental să ascultăm părerea profesioniștilor și a medicilor. Deciziile corecte trebuie să se bazeze pe dovezi științifice și expertiză medicală, constituind astfel fundamentul unei practici responsabile și al unei societăți care își protejează sănătatea. Problematica sănătății publice nu ar trebui să devină un subiect de controversă fără baze științifice”, subliniază comunicatul CMR.
Conform sursei menționate, deciziile care afectează sănătatea colectivă trebuie „să fie luate cu echilibru și pe baza expertizei medicale”, fără a fi influențate de interese temporare sau de opinii nefundamentate.
„Vaccinarea este o metodă sigură și eficientă de a proteja sănătatea”
„Vaccinarea este una dintre cele mai sigure și eficiente metode de protejare a sănătății noastre, prevenind milioane de îmbolnăviri și salvând nenumărate vieți. Încrederea în specialiștii din domeniul sănătății și în sistemul public de sănătate este crucială. Numai prin medicină bazată pe dovezi, dialog deschis și comunicare corectă putem asigura protecția sănătății publice și preveni riscurile”, afirmă comunicatul.
Aceleași surse menționează că România are nevoie de educație privind sănătatea.
„Este esențial ca societatea românească să înțeleagă că medicina se bazează pe dovezi științifice valabile, nu pe speculații. Vocea medicilor trebuie să fie ascultată în domeniul sănătății. Colegiul Medicilor va continua să susțină politici de sănătate publică responsabile și eficiente, să protejeze rolul medicului în comunitate și să promoveze colaborarea între toți actorii implicați în protejarea sănătății cetățenilor. Sănătatea nu este un subiect de controversă, ci un drept și o responsabilitate față de noi înșine și față de ceilalți!”, se precizează în comunicat.
Acuzele formulate în moțiunea AUR-POT-S.O.S România
Potrivit moțiunii, ‘Sub conducerea ministrului Alexandru Rafila, România a devenit un teren de experimente pentru companiile farmaceutice. Ministerul Sănătății ar trebui să protejeze sănătatea publică, nu să susțină interesele financiare ale corporațiilor din domeniul farmaceutic, în detrimentul siguranței copiilor și al dreptului părinților de a alege. Solicităm demisia ministrului Rafila din cauza gestionării iresponsabile a politicii de vaccinare, care afectează sănătatea copiilor și încrederea în sistemul de sănătate’.
Semnatarii moțiunii afirmă că actuala formulă a vaccinului ROR (rujeolă-oreion-rubeolă) are acum ‘un risc ascuns’, iar promovarea ‘agresivă’ a vaccinului HPV reprezintă ‘o politică periculoasă’.
‘Ministerul Sănătății, sub conducerea domnului Rafila, a arătat o lipsă de transparență în ceea ce privește relațiile financiare cu companiile farmaceutice producătoare de vaccinuri. Medicii care își exprimă îngrijorarea sunt marginalizați, iar cei care susțin vaccinarea necondiționat beneficiază de sponsorizări. Nu există transparență în contractele de sponsorizare și nicio evaluare reală a efectelor adverse ale vaccinurilor administrate copiilor, reflectând un conflict de interese între Ministerul Sănătății și industria farmaceutică’, se menționează în document.
Sunt reportate zilnic 5 cazuri de cancer de col uterin la româncele cu vârste între 20 și 50 de ani, boală prevenibilă 100%
Anual, aproape 3.500 de românce sunt diagnosticate cu cancer de col uterin, iar mai mult de jumătate dintre acestea se confruntă cu un prognostic nefavorabil. România se află printre primele țări europene în termeni de incidență și mortalitate cauzate de această boală.
Conform declarațiilor doctorului Gindrovel Dumitra, coordonator al Grupului de Vaccinologie din România, în medie, 5 femei din grupa de vârstă 20-50 de ani decedează zilnic din cauza cancerului de col uterin, care poate fi prevenit complet prin vaccinarea împotriva virusului HPV.
Virusul Papilloma Uman (HPV) este cea mai răspândită infecție virală cu transmitere sexuală la nivel mondial, afectând aproape fiecare individ activ sexual pe parcursul vieții.
Vaccinul anti-HPV este singura măsură eficientă în prevenirea cancerului de col uterin și a afecțiunilor asociate, prevenind infecția cu 90% din tulpinile circulante ale virusului HPV.
În prezent, România oferă vaccinare gratuită împotriva HPV pentru fetele cu vârste între 11 și 18 ani (din 2020) și pentru băieții din aceeași categorie de vârstă (începând din decembrie 2023).
De asemenea, începând cu decembrie 2023, vaccinul împotriva HPV va fi compensat în proporție de 50% pentru femeile cu vârste între 19 și 45 de ani.
Ce au declarat candidații la președinție privind vaccinarea
În cadrul dezbaterii electorale din 8 mai organizată de Euronews, candidații la alegerile prezidențiale au fost întrebați despre opinia lor referitoare la vaccinare. George Simion, candidatul AUR, a declarat că este vaccinat, dar nu cu serul anti-COVID, pe care l-a considerat ‘experimental’. Acesta, cunoscut pentru pozițiile sale anti-vaccin, a afirmat că el și soția sa decid ce vaccinuri primesc pentru copilul lor.
”Am fost vaccinat conform schemei de la Institutul Cantacuzino. A trata vaccinarea ca pe o chestiune în care statul știe mai bine decât părinții este eronat. (…) Eu nu m-am vaccinat cu vaccinul experimental ARN-mesager. Am susținut dreptul fiecăruia de a alege și voi menține aceeași poziție și în privința tratamentelor medicale”, a afirmat George Simion.
Candidatul independent Nicușor Dan a exprimat opinia că știința trebuie promovată mai mult în societate, subliniind că ambii săi copii sunt vaccinați conform schemei aprobate de stat.
”Consider că trebuie să promovăm știința în societate. Medicina este un domeniu în care mulți specialiști au investit ani de muncă, merită să avem încredere în concurenții acestora pentru sănătatea noastră”, a afirmat Nicușor Dan.
Referitor la statisticile care arată că România a raportat 85% din cazurile de rujeolă în Uniunea Europeană, Nicușor Dan a afirmat că acest procent rezultă din dezinformare.
”Îi încurajez pe părinți să vaccineze copiii împotriva rujeolei, având în vedere riscurile mari. Trebuie să avem încredere în specialiști”, a spus Nicușor Dan.
El a menționat că s-a vaccinat cu vaccinul ARN-mesager, care a ajutat la înfrângerea pandemiei de COVID.