Fico răspunde lui Merz: „Nu putem fi amenințați”

Fico răspunde lui Merz: „Nu putem fi amenințați”
Robert Fico, 15 mai 2025. FOTO: BRANISLAV RAČKO / News and Media / Profimedia

Robert Fico, premierul Slovaciei, a lansat critici dure marți împotriva unei declarații făcute de cancelarul german Friedrich Merz. Merz a sugerat că Germania ar putea solicita la Bruxelles tăierea fondurilor europene pentru Slovacia, dacă aceasta continuă să se abată de la direcția comună a Uniunii Europene. Fico a denunțat asemenea comentarii, numindu-le „inacceptabile în Europa modernă”, conform agenției slovace TASR.

„Dacă cineva aspiră la o politică bazată pe o singură opinie impusă, atunci acesta reprezintă sfârșitul democrației în Europa”, a declarat Fico, în cadrul unei vizite în Armenia. „Nimeni nu ne poate amenința afirmând că, dacă nu ne conformăm, vor exista repercusiuni”, a adăugat el, conform Agerpres.

Fico a subliniat că pozițiile Slovaciei se bazează pe interesele naționale și nu pe „vanitate” sau perspective înguste.

Premierul a afirmat că în politica Slovaciei nu există nicio acțiune care să poată fi considerată o încălcare a statului de drept. De asemenea, și-a reiterat viziunea critică asupra opririi livrărilor de gaz prin Ucraina, aducând în discuție că ar fi o greșeală să se suspendă importurile de combustibil nuclear din Rusia.

Declarațiile lui Merz

Cancelarul german Friedrich Merz a declarat luni că va lua în considerare propunerea de a cere Bruxelles-ului tăierea fondurilor europene pentru Slovacia, în cazul în care aceasta continuă să se abată de la direcția comună a Uniunii.

Merz a subliniat că dacă pozițiile actuale ale Slovaciei nu se schimbă, Uniunea Europeană nu va putea evita un conflict cu atât cu Ungaria, cât și cu Slovacia.

„Nu putem permite ca deciziile întregii Uniuni să depindă de o minoritate mică. Vor exista cuvinte mai dure și poate chiar conflicte mai serioase în viitor”, a afirmat Merz.

De asemenea, el a menționat că Slovacia și Ungaria dispun de dreptul de veto, ceea ce le permite să blocheze sau să slăbească sancțiunile planificate de Uniunea Europeană împotriva Rusiei.

Reacția din Bratislava

Marți, ministrul de externe slovac, Juraj Blanar, a considerat și el inacceptabile afirmațiile cancelarului german. El a subliniat că atunci când un stat formulază rezerve, o face pe baza suveranității sale, iar această situație impune negocieri, nu mecanisme coercitive, conform comunicatului Ministerului de Externe, pentru TASR.

„Republica Slovacă este un membru deplin al Uniunii Europene, unde procesul decizional nu este dictat de declarațiile statelor mai mari, ci se bazează pe căutarea consensului. Din acest motiv, Slovacia a subliniat constant că se opune eliminării dreptului de veto și înlocuirii votului în unanimitate cu majoritatea calificată, care ar putea dezavantaja anumite țări, obligându-le să accepte decizii ce ar putea afecta fundamental interesele naționale și viața cetățenilor”, a afirmat Blanar.

De asemenea, Blanar a subliniat importanța comunicării și a respectului pentru poziții egale între statele membre, un principiu esențial pe care s-a fundamentat Uniunea și care facilitează găsirea de soluții acceptabile pentru toți.

Recomandari
Show Cookie Preferences