FOTO: Aspectul pâinii de acum 5.000 de ani recreată în Turcia

FOTO: Aspectul pâinii de acum 5.000 de ani recreată în Turcia
Sit-ul Kulluoba (Foto Yasin AKGUL / AFP / Profimedia)

Într-un sit arheologic din inima Turciei, a fost descoperită o pâine ce datează de peste cinci milenii. Această descoperire este deosebit de rară, deoarece arheologii întâlnesc adesea doar firimituri. În spiritul antreprenorial specific turcilor, s-a decis recrearea acestei pâini, care este acum produsă la o brutărie ce vinde sute de bucăți zilnic.

Cum arată pâinea găsită în situl numit Kulluoba? Aceasta are o formă rotundă și plată, asemănătoare unei lipii, cu un diametru de 12 cm. A fost descoperită în septembrie 2024, carbonizată și îngropată sub pragul unei locuințe din epoca bronzului, datând din jurul anului 3.300 î.Hr., conform agenției de presă AFP.

O bucată din această pâine fusese ruptă înainte de a fi arsă și îngropată în timpul construcției casei, ceea ce sugerează că putea face parte dintr-un ritual legat de abundență, conform cercetătorilor.

Murat Türkteki, arheolog și director al săpăturilor de la Kulluoba, afirmă: „Aceasta este cea mai veche pâine dospită și coaptă descoperită vreodată în cadrul săpăturilor arheologice, păstrându-și în mare parte forma sa.”

Sit-ul se află la 35 km de orașul Eskişehir din centrul Turciei.

„Pâinea reprezintă o descoperire neobișnuită într-o săpătură arheologică. De obicei, găsim doar firimituri, dar de data aceasta s-a conservat bine deoarece a fost arsă și îngropată”, explică specialistul turc.

Analizele au relevat că pâinea a fost făcută din făină grosieră obținută dintr-un soi antic de grâu și semințe de linte, iar dospirea s-a realizat cu o frunză de plantă încă neidentificată.

În epoca bronzului, în regiunea Eskişehir trăiau populațiile Hatti, un popor anatolian care a precedat hitiții.

Primarul din Eskişehir, împreună cu cercetătorii, și-au propus să „readucă la viață” această pâine străveche, încercând să o prepare cât mai aproape de „rețeta” originală de acum cinci milenii. Deși acel soi de grâu nu mai există, a fost ales un grâu numit Kavilca, care este similar cu lintea și bulgurul, conform informațiilor AFP.

Pâinile au fost preparate la o brutărie din centrul orașului Eskişehir, având o greutate de 300 de grame și un preț de 50 de lire turcești (aproximativ 5,7 lei). Prima „rundă” de producție s-a vândut în câteva ore.

Brutăria numită „Brutăria Poporului” pregătește zilnic 300 de pâini de tip Kulluoba.

Această brutărie promovează pâinea ca fiind „nutritivă, sățioasă, cu conținut scăzut de gluten și fără conservanți.”

Recomandari
Show Cookie Preferences