Groenlanda: NASA descoperă accidental o bază nucleară americană sub gheață

Când oamenii de știință de la NASA au observat-o, nu le venea să creadă: o rețea de tuneluri interconectate, încăperi imense, depozite. Aceasta părea a fi o civilizație extraterestră misterioasă, îngropată sub treizeci de metri de gheață arctică, dar era de fapt o vastă bază militară americană abandonată, cunoscută sub numele de Camp Century.
Baza secretă Camp Century
Cercetătorii de la NASA au redescoperit, din întâmplare, această bază ultrasecretă construită de Statele Unite în anii 1950, care a fost activă între 1959 și 1967. De o secretomanie extremă, Camp Century a devenit cunoscută publicului abia în 1996, când unele documente confidențiale au fost declasificate, conform publicației italiene Il Sole.
Această bază includea douăzeci și unul de tuneluri interconectate, cu o lungime totală de trei kilometri, care ofereau locuințe, laboratoare științifice, o cantină și un reactor nuclear transportat în secret în Groenlanda, menținut pentru alimentarea bazei.
Camp Century a servit ca avanpost pentru realizarea proiectului de instalare sub gheață a sute de rachete nucleare americane, cunoscut sub numele de „Proiect Iceworm”, destinat să reziste unei potențiale atacuri din partea Moscovei și să riposteze prin distrugerea Uniunii Sovietice. Din păcate, Iceworm a fost un eșec, deoarece stratul de gheață arctică era mult prea instabil pentru a susține lansarea rachetelor. În 1967, reactorul Camp Century a fost demontat discret, iar baza a fost abandonată.
Arme nucleare sub gheață
Dar armele nucleare americane nu erau departe. În 1968, după prăbușirea unui bombardier strategic B-52, s-a descoperit că americanii ascunseseră în secret arme atomice în altă bază arctică, Pituffik, fără a informa Danemarca.
Aceasta subliniază relația complexă dintre cei doi aliați. Secretele erau păzite cu strășnicie de Pentagon, chiar dacă Copenhaga a încredințat din 1951 apărarea Groenlandei Statelor Unite, care o ocupaseră anterior în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, pentru a preveni atacurile germane asupra rutelor de aprovizionare ale Aliaților către Uniunea Sovietică.
Propunerea de vânzare a Groenlandei
De asemenea, în 1946, Washingtonul a propus 100 de milioane de dolari pentru achiziția Groenlandei, dar oferta a fost politicos refuzată de Copenhaga. Acesta este un exemplu al ambițiilor expansioniste ale Statelor Unite în direcția Polului Nord, care nu reprezintă o inovație a fostului președinte Trump.