INTERVIU: „Școala nu ne pregătește pentru viața reală”. Cum a reușit o elevă din Suceava să fie admisă la Harvard

INTERVIU: „Școala nu ne pregătește pentru viața reală”. Cum a reușit o elevă din Suceava să fie admisă la Harvard
Eleva Rafaela Barac-Bologa, din Suceava, a fost admisă la Universitatea Harvard. FOTO Arhivă personală

Rafaela Barac-Bologa, o elevă de 17 ani din clasa a XII-a de la Colegiul Național „Ștefan cel Mare” din Suceava, a fost acceptată, în decembrie, într-o instituție de învățământ de renume mondial: Universitatea Harvard din Statele Unite. Ea afirmă că „în România, școala nu ne oferă competențe, ci doar cunoștințe, fără a ne pregăti pentru viața reală ce urmează după terminarea studiilor”. Aceasta a discutat despre experiența sa într-un interviu.

Rafaela a aflat pe 13 decembrie vestea admiterii sale la Harvard. Conform clasamentului internațional QS Rankings 2024, Harvard ocupă locul 4 la nivel global, după University of Oxford, University of Cambridge și Massachusetts Institute of Technology.

Ca vicepreședintă a Consiliului Național al Elevilor (CNE), Rafaela a explicat pe TikTok ce crede că i-a fost de folos în procesul de admitere: implicarea activă în proiecte civice.

„Ceea ce a contat cel mai mult în aplicația mea a fost angajamentul civic. De la vârsta de 11 ani am activat în Clubul Interact Suceava Bucovina, am făcut parte din Boardul Național al Copiilor la UNICEF și din Consiliul Elevilor pe plan județean și național. Acum, ocup funcția de vicepreședinte și ofițer internațional în cadrul Organising Bureau Of European School Students’ Union, echivalentul unui consiliu european al elevilor”, adaugă Rafaela.

În ultimii trei ani, elevă cu o medie de 9,92, a participat la Olimpiada Internațională de Astronomie și Științe ale Spațiului pentru juniori, unde a obținut o medalie de aur și premiul I la proba observațională nocturnă. A susținut și examenul SAT, dar și IELTS, necesar pentru a atinge un nivel minim C1.

Reacția ei la aflarea vestei admiterii a fost postată pe TikTok, unde videoclipul a fost vizionat de peste 900.000 de oameni.

„Am făcut totul din pasiune”

Contactată pentru mai multe detalii, Rafaela a discutat despre pregătirea pentru admitere, planurile de studiu la Harvard și schimbările necesare în sistemul educațional românesc.

–Ce te-a determinat să alegi Harvard și când ai început pregătirile pentru admitere?– Am optat pentru Harvard datorită reputației sale internaționale și a oportunităților de cercetare. De-a lungul anilor, m-am implicat activ în proiecte civice și am participat la olimpiade de fizică și astronomie, unde am obținut premii, menținând un echilibru între școală și activitățile sociale.

Visul admiterii la Harvard părea îndrăzneț, având o rată scăzută de acceptare, dar m-am ambiționat să încerc. Pregătirea a fost un proces continuu, început încă din școala generală. Aplicația am început să o redactez vara trecută, când am susținut și BAC-ul american.

„Dacă ne concentrăm pe ce putem controla, putem fi mai fericiți”

-Ai avut de redactat 6 eseuri pentru admitere. Ce subiecte ai abordat?-Am avut un eseu principal de 650 de cuvinte și cinci eseuri specifice de câte 300 de cuvinte. În eseul principal m-am concentrat pe o problemă personală din familia mea și modul în care am depășit-o, abordând subiectul dintr-o perspectivă filosofică.

În celelalte eseuri am discutat despre motivația pentru a studia la Harvard și despre aportul personal în comunitatea universitară.

-Cum a decurs procesul de interviu?-Am participat la două interviuri, primul cu un absolvent român al Harvard-ului, iar al doilea cu un ofițer de admitere. Am discutat despre activitățile mele extrașcolare, pasiuni și relațiile cu colegii.

„Am demonstrat că vreau să înțeleg lumea”

-Ce consideri că a fost cel mai valoros în procesul tău de admitere?-Cred că diversitatea și complexitatea experiențelor mele au avut un impact semnificativ. Am demonstrat dorința de a înțelege lumea din perspective multiple, științific și social. Aplicația mea nu a fost doar un simplu CV.

-Ce sprijin ai primit din partea familiei?-Părinții mei, care lucrează la Inspectoratul Școlar Județean, m-au susținut constant, oferindu-mi libertatea de a-mi alege drumul educațional. Fratele meu mai mare, student la Universitatea din București, m-a sprijinit în toate demersurile.

„Nu avem aceleași oportunități de cercetare”

-Când te vei muta în SUA? Ai temeri legate de adaptare?-Plec în august, iar studiile încep în septembrie. Singura mea neliniște este legată de siguranța personală în stradă, dar mă bucur că există o comunitate românească la Harvard.

-Ce planuri ai pentru anul doi de facultate?-Îmi voi alege materiile pe care mi le doresc, cel mai probabil în domeniul fizicii, poate în combinație cu filozofie sau politici publice.

-Te-ai gândit la întoarcerea în România? Ce planuri ai după studii?-Mi-ar plăcea să îmi încep cariera în SUA, poate cu un internship la NASA, dar intenționez să mă întorc acasă și să aduc oportunități pentru tineri prin Agenția Spațială Română.

Mulți colegi din olimpiade discutau despre lipsa oportunităților de cercetare în România și consider că ar trebui să ne concentrăm pe acumularea de cunoștințe și experiență pentru a aduce o schimbare.

„Școala nu ne oferă competențe, ci doar cunoștințe”

-În calitate de vicepreședinte al CNE, cu ce provocări te-ai confruntat în școală?-Am întâmpinat probleme legate de transport și burse, însă consider că lipsa finanțării este esențială, afectând infrastructura școlilor.

De asemenea, curricula este depășită, iar elevii învață despre aspecte foarte vechi, în loc să se adapteze la noile realități precum inteligența artificială.

Trebuie să includem educația media în școli, precum și gândirea critică, pentru a pregăti elevii pentru viața reală, nu doar pentru examene.

Numai câțiva profesori sunt dispuși să susțină elevii cu adevărat. Este nevoie de o transformare reală în educație.

-Cum au reacționat colegii tăi la vestea admiterii?-Am primit mult suport din partea colegilor, deși uneori îmi era greu să îi ascult când mă asigurau că voi avea succes. Profesorii care m-au recomandat m-au susținut, dar au existat și scepticism.

Recomandari
Show Cookie Preferences