James Cameron avertizează că filmele cu bugete mari nu pot continua astfel: „În trecut, aș fi creat o firmă pentru a rezolva această problemă”

James Cameron subliniază că viitorul filmelor de tip „blockbuster”, care au bugete mari și se așteaptă să genereze încasări pe măsură, depinde de capabilitatea de a „reduce la jumătate costul efectelor vizuale (VFX)”. El explorează moduri de a realiza acest lucru prin utilizarea inteligenței artificiale (A.I.), fără a înlocui membrii echipei de producție, conform publicației Variety.
Regizorul, cunoscut pentru realizarea a trei dintre cele mai de succes filme din toate timpurile – Titanic, Avatar și Avatar: The Way of Water – a făcut aceste declarații într-un interviu pentru podcastul Boz to the Future, unde a detaliat alegerea sa din septembrie trecut de a se alătura Consiliului de Administrație al Stability AI.
Compania, specializată în dezvoltarea inteligenței artificiale utilizate și în industria cinematografică, este faimoasă pentru lansarea Stable Diffusion, un model A.I. care generează imagini din texte sau comenzi înregistrate de utilizatori.
„În trecut, aș fi fondat o companie pentru a aborda problema costurilor cu efectele vizuale. Am realizat, poate, că aceasta nu este cea mai potrivită cale. Așa că m-am gândit: ‘Bine, mă voi alătura consiliului unei companii competitive, cu o reputație solidă’”, a explicat Cameron referitor la decizia sa.
Regizorul, acum în vârstă de 70 de ani, a subliniat că scopul său nu a fost neapărat să acumuleze profituri, ci să înțeleagă acest sector, să cunoască gândirea dezvoltatorilor, țintele și ciclurile de dezvoltare. De asemenea, a dorit să integreze A.I. într-un flux de lucru dedicat efectelor vizuale, în contextul în care intenționează să se desprindă complet de SUA.
Regizorul subliniază nevoia de regândire pentru filmele cu buget mare
Cameron a reafirmat în cadrul noului interviu faptul că actualul model financiar pentru producțiile de mari dimensiuni devine din ce în ce mai greu de susținut.
„Dacă vrem să continuăm să ne bucurăm de filmele care ne-au plăcut întotdeauna, fie că e vorba de Dune, Dune: Part Two sau de alte blockbuster-e cu efecte speciale, trebuie să găsim modalități de a reduce costurile la jumătate”, a declarat acesta.
Aceste comentarii vin pe fondul unui declin constant al încasărilor din cinematografe în ultimii ani, pe măsură ce tot mai mulți spectatori optează pentru vizionarea filmelor cu bugete mari pe platformele de streaming, chiar dacă apar online la câteva luni după premieră.
Cameron a avertizat că orientarea industriei cinematografice către A.I. nu trebuie să vină cu sacrificiul specialiștilor din acest domeniu.
„Nu este vorba despre concedierea unei părți a personalului dintr-o companie de efecte. Scopul este să îmbunătățim viteza de realizare a fiecărui cadru, astfel încât procesul de producție să fie mai eficient, iar artiștii să poată trece mai repede la noi projecete captivante. Aceasta este viziunea mea”, a explicat el.
James Cameron nu crede că inteligența artificială poate substitui creativitatea umană
Regizorul, câștigător a trei premii Oscar pentru Titanic din 1997, și-a exprimat în mod repetat scepticismul cu privire la ideea că A.I. ar putea prelua locurile de muncă în Hollywood, subliniind că rolul acesteia ar trebui să fie acela de a asista angajații în gestionarea sarcinilor de muncă.
Într-un interviu oferit CTV News anul trecut, Cameron și-a exprimat neîncrederea față de capacitatea modelelor A.I. de a crea „o poveste bună” și a subliniat importanța scenariștilor în procesul de producție.
„Personal, nu cred că o entitate fără formă, care doar reia ideele altor minți umane pe teme precum viața, iubirea, minciuna, frica sau moartea – ar putea atinge vreodată emotivitatea publicului”, a dezvăluit acesta.
„Trebuie să fim oameni pentru a putea reda astfel de emoții. Nu cunosc pe nimeni care să considere că un A.I. ar putea scrie un scenariu”, a concluzionat James Cameron.