Planul de salvare a Salinei Praid: Experții propun devierea cursului pârâului Corund

Specialiștii au identificat o soluție tehnică pentru executarea cu urgență a lucrărilor de captare și dirijare a pârâului Corund, care a provocat inundații la Salina Praid. Anunțul a fost făcut într-o informare publicată pe site-ul prefecturii Harghita.
Echipa formată din proiectant, constructor, specialist al Apelor Române și geolog a convenit asupra variantei de captare și conducere a pârâului Corund prin conducte cu diametrul de 2000 mm, ancorate în versant. Lucrarea se va desfășura într-o zonă stabilă și neafectată de sufoziune, având un debit maxim tranzitat de 20-24 mc/s. Varianta tehnică acceptată prevede devierea apei pe albia fosilă a pârâului Corund, soluție ce va fi ajustată în funcție de recomandările experților implicați. Se vor amenaja acumulări nepermanente în amonte.
Evacuarea locuințelor rămâne în vigoare
Toate măsurile stabilite sunt în conformitate cu planul inițial, iar monitorizarea sităuatiei se desfășoară constant prin utilizarea tuturor resurselor disponibile.
Evacuarea persoanelor din zona cu risc se menține.
Autoritățile au implementat măsuri de protecție pentru locuitorii din apropierea zonei afectate, precum și pentru bunurile acestora. Monitorizarea continuă a evoluției situației garantează siguranța localnicilor și a vizitatorilor.
Risc de surpare
Recent, 45 de locuințe situate în zona care ar putea suferi de pe urma surpării planșeului au fost evacuate. Autoritățile analizează „cel mai negativ scenariu posibil”.
Ministrul Economiei, Bogdan Ivan, a anunțat duminică seara că specialiștii vor monitoriza situația folosind drone subacvatice, cu sprijinul experților internaționali. Lucrările de deviere a pârâului Corund ar trebui să înceapă în cursul zilei.
Inundațiile cauzate de ploile recente au provocat daune considerabile Salinei Praid din județul Harghita, una dintre cele mai cunoscute saline din țară. Din cauza infiltrațiilor, digul subteran a cedat iar galeriile minei de sare se află în pericol de prăbușire.
Anul trecut, aproximativ 470.000 de persoane au plătit 60 de lei pentru a vizita salina, mulți venind pentru tratamente. Turismul și afacerile locale sunt esențiale pentru comunitate.