Liderul BNS Critică Statul: „Se Comportă ca un Rebel și Investițiile în Moldova și Ucraina Trebuie Clarificate”

Liderul BNS Critică Statul: „Se Comportă ca un Rebel și Investițiile în Moldova și Ucraina Trebuie Clarificate”
Dumitru Costin Foto: Inquam Photos - Mălina Norocea

Dumitru Costin, liderul BNS, a menționat după o întâlnire de peste trei ore cu vicepremierul Dragoș Anastasiu privind pachetul secund de măsuri economice, că Guvernul trebuie să iasă din actuala situație pentru a câștiga credibilitate. „Statul are un comportament de rebel”, a declarat Costin, subliniind că, deși cere companiilor și cetățenilor să respecte legea, el însuși nu o face. De asemenea, liderul a sugerat ca România să ofere transparență în ceea ce privește cheltuielile pentru Ucraina și Republica Moldova.

În discuția cu vicepremierul Dragoș Anastasiu, Dumitru Costin a subliniat necesitatea ca Guvernul să-și schimbe atitudinea pentru a fi perceput ca serios. „Astăzi, statul acționează ca un rebel”, a afirmat el.

Costin a atras atenția asupra proiectelor de dezvoltare - precum școli, spitale și infrastructură - pe care Guvernul intenționează să le oprească, în ciuda faptului că firmele implicate au angajat cheltuieli și resurse după câștigarea licitațiilor.

„Sunt multe întrebări pentru companii – Ce fac cu angajații mei? Ce se întâmplă cu investițiile realizate? Statul rebel răspunde nepăsător cu – Nu mă interesează, dar impozitele și taxele trebuie plătite la timp”, a adăugat liderul BNS.

„Statul Rebel: Încălcări ale Normelor Legale”

Conform acestuia, deși există prevederi legale pentru compensarea transportului feroviar destinat pensionarilor, elevilor și studenților, statul nu le respectă.

„Observând evoluția ultimilor ani, statul rebel continuă să nu aloce subvențiile stabilite legal, iar după aceea anunță pierderi financiare. Au fost cinci ani în care s-au acumulat deficite de 1,8 miliarde pentru că nu au respectat legea. Acesta este motivul pentru care situația financiară este acum precară”, a explicat Dumitru Costin.

Costin a subliniat și nevoia de predictibilitate: „Cine ne poate asigura că după implementarea unor reforme, un nou guvern nu va schimba din nou strategia înainte de alegeri? Este vital să punem capăt acestui ciclu vicios.”

Liderul sindical a solicitat transparență cu privire la fondurile acordate Ucrainei și Moldovei, descriind aceste țări ca „partenere ale statului”. El a cerut detalii despre cheltuielile din PIB și alocările financiare.

Marți, vicepremierul Dragoş Anastasiu a dezvăluit că există 266 de companii publice care generează pierderi de 2,5 miliarde lei, șapte dintre acestea fiind responsabile pentru două miliarde de lei din total. Lista include companii ca CFR SA, CFR Marfă, Termoenergetica, și altele.

Guvernul este în proces de pregătire a unui al doilea set de măsuri pentru a reduce deficitul bugetar, iar detaliile finale vor fi discutate în cadrul coaliției.

Recomandari
Show Cookie Preferences