O provocare majoră în România, dezvăluită de abonații newsletterului „Rațiunea, înapoi!”. „Oare evreii sunt de vină și pentru acest aspect?”

„Nu suntem conștienți de istoria adevărată a poporului român. Oare evreii sunt răspunzători și pentru această lipsă de cunoaștere?”, se întreabă unul dintre cititorii ultimei ediții a newsletter-ului „Rațiunea, înapoi!”. Întrebați despre opinia lor privind acțiunea lui Nicușor Dan de a trimite înapoi în Parlament legea anti-extremism, am primit numeroase comentarii de la cititori care au subliniat o problemă educațională adesea trecută cu vederea: mulți români nu au învățat despre antisemitism, fascism sau legionarism fie din lipsa unei educații corespunzătoare, fie din surse îndoielnice.
În ediția din marți, 22 iulie, a newsletterului „Rațiunea, înapoi!” am invitat cititorii să răspundă la întrebarea „Este justificată acțiunea lui Nicușor Dan de a contesta legea anti-extremism?” și să-și explice răspunsurile.
Rezultatele au arătat că 77% dintre respondenți au considerat că „Nu, legea actuală ar putea crea abuzuri”, în timp ce doar 23% au susținut că „Da, legea este clară și ar trebui promulgată de Nicușor Dan”.
Chiar dacă acest sondaj nu are semnificație din punct de vedere statistic, descoperirea crucială a fost că mulți cititori au identificat corect o problemă adesea ignorată legată de discuțiile asupra temelor controversate din istoria României.
Mulți oameni nu au avut acces la adevărurile istorice despre antisemitismul românesc, mișcarea legionară sau fascism. De asemenea, trebuie menționat și comunismul, chiar dacă acesta nu a fost subiectul principal al discuțiilor cu cititorii newsletter-ului „Rațiunea, înapoi!”.
Mai jos sunt prezentate câteva extrase din comentariile cititorilor despre acest subiect.
„Nu suntem conștienți de istoria adevărată a românilor”
„Vă ofer un exemplu personal: din lecturile mele variate și fără o bază științifică solidă, am descoperit, cu ceva timp în urmă, că:
1. Răscoala din 1907 a fost determinată de faptul că evreii arendași din Moldova exploatau țăranii români, pentru a satisface cerințele boierilor. Boierii români? Se aflau pe Coasta de Azur, desigur. Vorbirea despre acest subiect fără argumente solide și documentare este inacceptabilă. Care este adevărul?
2. În perioada interbelică, evreii dețineau cele mai bune poziții financiare și academice din România. Pe fondul dictaturii lui Carol al II-lea, prin intermediul Elenei Lupescu, au determinat o pierdere financiară uriașă.
3. Intelectuali evrei, cetățeni români, ar fi atacat soldații români, obligați să cedeze Bucovina și Basarabia, ca urmare a ultimatumului sovietic din iunie 1940. Unde este adevărul în toate acestea?
4. După al Doilea Război Mondial, odată cu intrarea armatei sovietice în România, multe figuri importante sau de încredere ale regimului sovietic, care au făcut multe daune, erau evrei: Ana Pauker, Silviu Brucan, Liuba Chișinevschi, Walter Roman etc.
Ce parte din toate acestea este adevărată? Aceasta este o altă mare problemă a societății românești:
Nu suntem conștienți de adevărata noastră istorie. Sunt evreii de vină pentru asta?”, întreabă cineva numit Constantin Pop.
Cititorul consideră că românii ar trebui să aibă acces la cercetări serioase, realizate de experți, inclusiv de intelectuali evrei, cu privire la fenomenele care afectează profund societatea.
„Încerc să înțeleg cum oameni inteligenți au putut sprijini o organizație criminală”
„Am peste 70 de ani și știu că în familia mea existau simpatizanți ai mișcării legionare, unii dintre ei ajungând la închisoare. Nimeni nu mai discută despre asta, probabil din teamă. Din câte îi cunosc, sunt oameni de departe de orice acuzație de extremism sau antisemitism.
Încerc să înțeleg cum au putut acești oameni susține o organizație criminală. Generația mea a aflat despre mișcarea legionară doar din manualele comuniste, care păreau exagerate datorită anticomunismului mișcării. Mi-aș dori o discuție imparțială care să nu se concentreze doar pe atrocități și lideri, ci să explice de ce atât de mulți intelectuali au fost atrași de ea”, scrie un alt cititor.
„Istoria este scrisă, inevitabil, de cei care câștigă”
„Legionarii au fost persecutați de mai multe regimuri totalitare în România: Carol al II-lea, Antonescu, comuniștii și cei postcomuniști. Totuși, asta nu îi transformă automat în eroi. Este evident că istoria acelor vremuri este văzută diferit de fiecare istoric. În rândul populației, informațiile despre Mișcarea legionară sunt limitate. O cunoaștere amplă și imparțială despre aceasta este esențială”, indică un alt cititor al newsletterului.
„Fenomenul antisemitismului și legionarismul nu au fost analizate în profunzime în societatea românească, de la Holocaust până în prezent”, subliniază o altă persoană.
O chestiune recunoscută și de istorici
Într-un interviu recent, profesorul Matei Gheboianu, decanul Facultății de Istorie de la Universitatea București, a evidențiat că România, spre deosebire de alte țări care au trecut prin fascism, comunism și dictatură, nu și-a asumat responsabilitatea crimelor istorice la nivel oficial, permițând astfel reinterpretarea subiectivă a Mișcării legionare.
Profesorul a atras atenția și asupra faptului că mulți dintre profesorii de istorie, care au studiat acum 20-30 de ani, nu au fost instruiți despre Holocaust și superioritatea militară a mareșalului Antonescu, ceea ce influențează modul în care transmit informațiile generațiilor actuale de elevi.
Această problemă nu afectează doar pe cei educați în perioada comunistă, ci și pe tinerii de azi, care adesea nu știu din ce surse să se informeze.
„Din păcate, în ultimii 35 de ani, dar și anterior, unii istorici au urmărit reabilitarea Mișcării Legionare și a mareșalului Ion Antonescu, distorsionând adesea sursele.
Este dificil să le spunem tinerilor: „Mergeți la arhive și veți găsi zeci de documente care susțin cele spuse anterior.” Este de datoria noastră, a Universității și a Ministerului Educației, mai ales în învățământul preuniversitar, să oferim tinerilor informații și surse accesibile”, a declarat profesorul Matei Gheboianu.
În fiecare marți, abonații newsletterului „Rațiunea, înapoi!” primesc pe email o sinteză cuprinzătoare a celor mai relevante evenimente politice, economice și internaționale recente. De asemenea, un subiect este analizat din diverse perspective, iar cititorii sunt încurajați să-și exprime părerile. Dacă doriți să participați, vă puteți înscrie mai jos: