Israel explică incidentul cu biserica din Gaza drept „eroare neintenționată”

Armata israeliană a declarat miercuri că bombardamentul efectuat săptămâna precedentă asupra Bisericii Sfânta Familie din Gaza, singura biserică catolică din această regiune, soldat cu trei victime, a fost rezultatul unei „erori neintenționate” a muniției în timpul unei operațiuni militare, conform informațiilor transmise de agenția EFE și preluate de Agerpres.
„Din investigație reiese că, în cursul unei acțiuni ale Forțelor de Apărare israeliene în orașul Gaza, biserica a fost lovită accidental ca urmare a unei erori de traiectorie a muniției”, conform unui comunicat oficial al armatei israeliene.
Pe parcursul operațiunii, „au fost aplicate ajustări” pentru îmbunătățirea direcționării focului, iar ulterior incidentului „au fost stabilite noi directive pentru tragerea în apropierea clădirilor religioase, adăposturilor și altor locuri sensibile”, a explicat armata israeliană.
Incidentul s-a petrecut joia trecută, în jurul orei locale 10:20 (07:20 GMT), moment în care aproximativ 500 de persoane, inclusiv copii și persoane cu dizabilități, căutau refugiu în biserică.
Trei persoane și-au pierdut viața ca rezultat al atacului, iar mai multe persoane au fost rănite. Printre cei afectați se află și preotul paroh argentinian Gabriel Romanelli, pe care Papa Francisc, conaționalul său, îl contacta zilnic pentru a afla despre situația din enclava sub asediu și despre siguranța celor care se refugiau în această biserică.
În urma bombardamentului, patriarhul latin al Ierusalimului, cardinalul Pierbattista Pizzaballa, alături de patriarhul greco-ortodox Teofil al III-lea, s-au deplasat în Fâșia Gaza pentru trei zile, ca parte a unei misiuni ecleziastice ce a oferit asistență umanitară și a arătat sprijin față de comunitatea creștină locală.
Cardinalul Pietro Parolin, secretarul de stat al Vaticanului, a exprimat dubii față de explicația israeliană sâmbătă, aceasta invocând de la bun început un proiectil pierdut. Într-un interviu pentru televiziunea RAI, el a subliniat că „se poate pune sub semnul întrebării” dacă a fost cu adevărat o greșeală sau un atac deliberat, având în vedere rolul creștinilor ca „factor de stabilitate” în Orientul Mijlociu.