Sondaj INSCOP: Aproape 50% dintre români cred că perioada comunistă a fost mai bună

Conform unui sondaj realizat de INSCOP, 55,8% dintre români consideră că, în ansamblu, perioada comunistă a fost beneficială pentru țară. În contrast, 34,5% consideră că aceasta a adus mai multe aspecte negative.
- Aceste rezultate provin din cercetarea „Percepția populației cu privire la comunism. Reperele nostalgiei”, efectuată în luna iulie 2025 pe un eșantion de 1.500 de respondenți, cu o marjă de eroare de +/-2.5%.
Cresterea percepției favorabile față de comunism este remarcabilă în rândul persoanelor cu vârsta de peste 60 de ani (67%) și la cei cu studii primare (72%). Tinerii cu vârste între 18 și 29 de ani păstrează un sentiment mai sceptic, doar 45% dintre aceștia considerând comunismul o perioadă pozitivă.
Analizând veniturile, majoritatea celor nostalgici se regăsesc în rândul celor care afirmă că nu au suficiente resurse financiare. 70% dintre aceștia cred că în comunism au avut loc mai multe lucruri bune decât rele. De asemenea, persoanele din mediul rural (60%) și orașele mici (61%) tind să aprecieze această perioadă mai mult decât locuitorii din București (32%).
Utilizarea platformelor de socializare contribuie la diversificarea percepțiilor: utilizatorii TikTok au o pondere a percepției pozitive similară cu cea națională, 56%.
De asemenea, 63,5% dintre români consideră că țara urmează o direcție greșită.
Puțin peste o treime dintre români consideră comunismul o perioadă negativă
Conform acelorași date, 34,5% dintre respondenți consideră că regimul comunist a fost mai degrabă dăunător pentru România. Tinerii cu vârste între 18 și 29 de ani sunt cei mai critici, 48% dintre aceștia percep comunismul ca având mai multe aspecte negative. Doar 23% dintre persoanele cu vârsta de peste 60 de ani au o opinie similară.
În rândul persoanelor cu studii superioare, 59% consideră că regimul comunist a fost în general dăunător, acest sentiment fiind împărtășit și de 53% dintre locuitorii Bucureștiului și 42% dintre cei din marile orașe.
Românii percep că în perioada comunistă „se trăia mai bine”
48,4% dintre români afirmă că în comparație cu prezentul, în comunism „se trăia mai bine”. În contrast, 34,7% consideră că viața era mai dificilă în acea perioadă, iar 13,2% cred că nu există mari diferențe.
Cei mai mulți dintre cei care își exprimă această opinie sunt oameni cu venituri substanțiale insuficiente pentru necesitățile de bază, 77% dintre aceștia considerând că traiul în comunism era mai bun. Persoanele cu venituri suficiente au procente mai mici în această privință: 32% și 20%.
Totuși, 80,9% dintre respondenți cred că în comunism oamenii se bucurau de mai puțină libertate decât în prezent, în timp ce 75,1% consideră că perioada comunistă asigura un nivel mai ridicat de siguranță publică.
Românii percep o corupție mai redusă în timpul comunismului
Comparativ cu situația actuală, 65,1% dintre români cred că în comunism corupția era mai redusă, iar 58,7% consideră că instituțiile statului funcționau mai eficient.
În ceea ce privește accesul la servicii publice, aproape jumătate dintre români consideră că accesul la sănătate și educație era mai facil, această opinie fiind predominantă în rândul celor cu vârste peste 60 de ani (68%).
O majoritate considerabilă, 66,4%, afirmă că în comunism statul avea o grijă mai mare față de cetățeni, iar peste 80% dintre respondenți cred că oamenii se ajutau mai mult între ei înainte de 1989.
Percepția externă asupra României în perioada comunistă
Conform sondajului, 77,2% dintre români consideră că România era mai prosperă în perioada comunistă decât în prezent, iar 73,2% cred că țara era mai respectată la nivel internațional. Această percepție este susținută de peste 58% dintre toate categoriile de vârstă.
Un fenomen similar este observat în rândul percepției externe: 65% dintre tineri și 75% dintre persoane cu vârste între 30 și 60 de ani consideră că România avea o imagine mai bună.
Responsabilitatea regimului comunist pentru abuzuri și crime
60% dintre respondenți afirmă că regimul comunist este responsabil pentru crime și abuzuri, dintre aceștia, 41% considerând că vinovații nu au fost încă aduși în fața justiției.
În privința cunoștințelor despre comunism, 68,2% dintre respondenți consideră că au informațiile necesare pentru a avea o opinie fundamentată despre această perioadă, majoritatea dintre aceștia având peste 60 de ani (86%).
Doar 14,2% dintre respondenți afirmă că au aflat informații despre comunism de la rude, iar 7% afirmă că au învățat despre această perioadă în școală.
Sondajul a fost realizat de INSCOP Research la comanda Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER) în perioada 25 iunie - 3 iulie 2025, prin interviuri telefonice. Eșantionul a fost de 1.505 persoane, cu o eroare maximă admisă de ±2.53% și un grad de încredere de 95%.