Trump planifică o posibilă vizită în China „într-un viitor apropiat” pentru discuții cu Xi Jinping

Președintele american Donald Trump a anunțat marți că ia în considerare o vizită iminentă în China, cu scopul de a aborda chestiuni esențiale legate de comerț și securitate între cele două mari puteri.
„Președintele Xi m-a invitat să vizitez China și este probabil să facem acest pas în viitorul apropiat,” a afirmat Trump în cadrul unei conferințe de presă în Biroul Oval. „Nu va fi chiar imediat, dar nici foarte departe. Am primit mai multe invitații și vom lua o decizie curând.”
Surse apropiate administrației au menționat că consilierii președinților Trump și Xi discută despre o posibilă întrevedere în cadrul unei vizite prezidențiale în Asia programată pentru mai târziu în acest an.
Cu toate că vizita nu a fost confirmată oficial, discuțiile sugerează că Trump ar putea ajunge în Asia în jurul summitului APEC din Coreea de Sud sau cu prilejul evenimentului care va avea loc între 30 octombrie și 1 noiembrie.
Există, de asemenea, posibilitatea ca Trump să participe la o ceremonie pe 3 septembrie în Beijing, cu ocazia aniversării a 80 de ani de la sfârșitul celui de-Al Doilea Război Mondial, unde este așteptat și președintele rus, Vladimir Putin.
O întrevedere între Donald Trump și Xi Jinping sau Vladimir Putin ar marca primele întâlniri directe între lideri de la începutul celui de-al doilea mandat al lui Trump, începând cu 20 ianuarie.
Nici Casa Albă, nici Ministerul chinez de Externe nu au comentat oficial informațiile oferite de presa internațională.
Întâlnire cu președintele Filipinelor: „Inițial, erau aliniați spre China, dar am inversat cursul”
În timpul unei întrevederi cu președintele Filipinelor, Ferdinand Marcos Jr., Trump a menționat o posibilă întâlnire cu Xi, subliniind că SUA și Filipine au reușit să se distanțeze de influența chineză.
„Filipine a avut o perioadă de apropiere de China, dar am reorientat rapid direcția”, a spus Trump. A adăugat că: „Nu mă deranjează dacă are o relație bună cu China, deoarece și noi avem relații constructive cu ei.”
Marcos, la conducerea țării din 2022, a căutat sprijinul americanilor, pe fondul intensificării tensiunilor maritime cu China, care revendică majoritatea Mării Chinei de Sud.
Cele două națiuni, Statele Unite și Filipine, au un tratat de apărare reciprocă de peste șaptezeci de ani, ceea ce ar putea implica Washingtonul în eventualitatea unei confruntări dintre Manila și Beijing.
Pentru administrația americană, China reprezintă principalul rival strategic la nivel global. La începutul mandatului, Trump a provocat un conflict comercial cu China prin impunerea de tarife, care a avut un impact semnificativ asupra comerțului mondial.
Tensiunile persistente se datorează și altor aspecte, precum sprijinul Chinei pentru Rusia, comerțul ilegal de opioide, presiunea asupra Taiwanului și restricțiile pentru cetățenii americani din China.
Recent, Trump a încercat să îmbunătățească relațiile, subliniind că are o relație pozitivă cu Xi Jinping.
În același timp, Trump a propus impunerea unor tarife pe majoritatea bunurilor importate, inclusiv produse din China și țări aliate precum Filipine, afirmând că acest lucru ar încuraja producția internă, în pofida criticilor conform cărora ar duce la creșterea prețurilor pentru consumatori.
Propunerea lui Trump vizează un tarif universal de 10% pentru majoritatea importurilor, cu variații pentru anumite produse sau state. Importurile din China sunt supuse celui mai ridicat tarif curent, de 55%.
Trump a fixat termenul-limită de 12 august pentru ca SUA și China să încheie un acord durabil privind tarifele comerciale.