„Proiectul secolului”: China inițiază lucrările pentru cel mai mare baraj hidroenergetic din lume, în Tibet

„Proiectul secolului”: China inițiază lucrările pentru cel mai mare baraj hidroenergetic din lume, în Tibet
Râul Yarlung Zangbo, la poalele muntelui Namjagbarwa, în regiunea autonomă Tibet din sud-vestul Chinei. Sursă foto: Jin Meiduoji / Xinhua News / Profimedia

Premierul chinez Li Qiang a declarat că au început lucrările de construcție pentru cel mai mare baraj hidroenergetic din lume, amplasat pe marginea estică a platoului tibetan, un proiect estimat la circa 170 de miliarde de dolari, conform agenției de știri Xinhua.

Această inițiativă reprezintă parte a strategiei Chinei de a extinde utilizarea energiei regenerabile și de a diminua emisiile de carbon.

Barajul va fi format din cinci centrale hidroelectrice în cascadă și va fi localizat în cursul inferior al râului Yarlung Zangbo, având potențialul de a influența milioane de persoane din aval, inclusiv în India și Bangladesh.

Li a caracterizat acest proiect hidroenergetic drept „proiectul secolului” și a subliniat necesitatea de a avea o abordare ecologică în procesul de construcție, pentru a evita deteriorarea mediului, conform Xinhua.

Deocamdată, autoritățile nu au comunicat numărul estimat de persoane care vor fi afectate de acest proiect din Tibet și nici impactul său asupra biodiversității locale, care este una dintre cele mai bogate de pe acest platou.

Cu toate acestea, oficialii chinezi susțin că proiectele hidroelectrice din Tibet nu vor genera efecte semnificative asupra mediului sau asupra resurselor de apă din aval, în ciuda preocupărilor exprimate de India și Bangladesh.

Organizațiile neguvernamentale, inclusiv Campania Internațională pentru Tibet, avertizează că barajul ar putea avea un impact negativ ireversibil asupra platoului tibetan și ar putea afecta grav mijloacele de trai ale milioane de oameni din aval.

Barajul este proiectat să aibă o capacitate de 300 de miliarde de kilowați-oră pe an de energie electrică, iar se estimează că va contribui semnificativ la satisfacerea cererii de energie din Tibet și din întreaga Chină.

Acest proiect va avea un rol crucial în realizarea obiectivelor Chinei de a atinge zero emisiile de carbon și neutralitatea carbonului, va susține industriile conexe, precum ingineria, și va genera locuri de muncă în Tibet, conform informațiilor furnizate de Xinhua în decembrie, când a fost anunțat pentru prima dată.

O porțiune a râului Yarlung Zangbo prezintă o cădere dramatică de 2.000 de metri pe o distanță de 50 km, sugerând un potențial hidroenergetic imens.

Yarlung Zangbo devine râul Brahmaputra atunci când iese din Tibet și curge spre sud, traversând statele indiene Arunachal Pradesh și Assam, și în cele din urmă ajunge în Bangladesh.

China a demarat deja producția de energie hidroelectrică în cursul superior al râului Yarlung Zangbo, care se desfășoară de la vest la est în partea tibetană.

Recomandari
Show Cookie Preferences