Rezervele financiare ale statului, în declin: O scădere de 1,1 puncte procentuale din PIB în primul trimestru

Rezervele financiare ale statului, în declin: O scădere de 1,1 puncte procentuale din PIB în primul trimestru
Bani, economie, percepții si realități. Foto Dreamstime.com

În primul trimestru al anului 2025, activele financiare ale administrațiilor publice, raportate la produsul intern brut (PIB), au înregistrat o scădere de 1,1 puncte procentuale fata de aceeași perioadă din 2024, ajungând la 25,7%, conform datelor furnizate de Banca Națională a României.

Această schimbare este influențată în principal de diminuarea disponibilităților de numerar și a depozitelor, care au scăzut cu 9,1%, atingând o pondere de 6,5% din PIB, în contextul politic și economic al perioadei electorale.

Pe de altă parte, stocul creditelor acordate de administrațiile publice a crescut cu 2,4%, ajungând la 2,1% din PIB, înregistrând o mică scădere de 0,1 puncte procentuale în comparație cu trimestrul I 2024. De asemenea, participațiile și acțiunile unităților fondurilor de investiții au rămas constante la 9,8% din PIB.

Alte conturi de primit, inclusiv taxe, impozite, contribuții sociale și creanțe comerciale, au crescut cu 0,2 puncte procentuale, ajungând la 7,1% din PIB.

Datoria publică în creștere, susținută de emisiunile de obligațiuni

Angajamentele financiare ale administrațiilor publice, exprimate ca procent din PIB, au crescut cu 3,7 puncte procentuale, atingând 60,4% la încheierea primelor trei luni din 2025.

Această tendință a fost generată în principal de majorarea stocului titlurilor de datorie, care a crescut cu 2,8 puncte procentuale pe parcursul analizei, ajungând la 41,2% din PIB, în urma emisiunilor de obligațiuni efectuate de Ministerul Finanțelor pentru a finanța deficitul bugetar și a refinanța datoriile guvernamentale, conform BNR.

În perioada respectivă, stocul creditelor guvernamentale a înregistrat o creștere de 23,7% comparativ cu trimestrul I 2024, în principal datorită emisiunilor de titluri de stat nenegociabile destinate populației prin programul Tezaur. În termeni relativi, indicatorul a crescut cu 1,2 puncte procentuale, până la 8,8% din PIB.

Alte conturi de plătit au ajuns la 9,4% din PIB.

Sectorul administrațiilor publice a avut un necesar net de finanțare de 2% din PIB în primele trei luni din 2025, comparativ cu 2,4% din PIB în trimestrul I 2024. Administrația centrală a prezentat un necesar net de finanțare de 2,3% din PIB, în scădere de la 2,6% din PIB în trimestrul I 2024.

Administrațiile locale au înregistrat o capacitate netă de finanțare de 0,3% din PIB, față de 0,2% din PIB în trimestrul I 2024. Administrațiile de securitate socială au raportat o capacitate netă de finanțare de 0,04% în trimestrul I 2025, comparativ cu 0,1% din PIB în trimestrul I 2024.

Recomandari
Show Cookie Preferences