Regatul Unit ciblează 135 de petroliere din „flota fantomă” a Rusiei. „Nu vom rămâne pasivi”

Regatul Unit ciblează 135 de petroliere din „flota fantomă” a Rusiei. „Nu vom rămâne pasivi”
Autoritățile estone au reținut un petrolier care face parte din „flota fantomă” a Rusiei și care naviga în apele teritoriale ale Estoniei din Golful Finlandei. Rohuneeme, nordul Estoniei, pe 11.04.2025. FOTO: Eero Vabamägi / imago stock and people / Profimedia

În ziua de luni, Marea Britanie a aplicat noi sancțiuni împotriva așa-numitei „flote fantomă” a Rusiei, îndreptându-se împotriva a 135 de petroliere și a două companii rusești, respectiv Intershipping Services LLC și Litasco Middle East DMCC, implicate în tranzacții de petrol, conform Reuters și AFP.

Aceste petroliere „fantomă” joacă un rol esențial în sectoarele energetice și petroliere ale Rusiei, cu guvernul britanic afirmând că ele fac parte din flota care a transportat crude în valoare de 24 de miliarde de dolari începând cu anul 2024.

David Lammy, ministrul de externe britanic, a declarat că noile sancțiuni vor continua să submineze „flota fantomă” și să „diminueze veniturile critice ale Rusiei din petrol”.

Autoritățile britanice susțin că Intershipping Services LLC se ocupă cu înregistrarea navelor sub pavilion gabonez, permițându-le să transporte bunuri în valoare de până la 10 miliarde de dolari în numele Rusiei, anual.

Sancțiunile au fost extinse și asupra Litasco Middle East DMCC, care are conexiuni cu gigantul petrolier rus Lukoil, datorită implicării sale în transportul unor cantități semnificative de petrol rusesc folosind nave din flota fantomă, a anunțat guvernul britanic.

„În timp ce (Vladimir) Putin continuă să amâne inițierea unor negocieri de pace credibile, ne angajăm să nu rămânem pasivi. Vom utiliza toate resursele regimului nostru de sancțiuni pentru a intensifica presiunea economică în mod constant,” a adăugat șeful diplomației britanice.

Până acum, peste 400 de nave au fost vizate de sancțiuni impuse de Marea Britanie din februarie 2022, de la începutul invaziei în Ucraina.

Ambasada Rusiei din Moscova nu a răspuns la solicitările Reuters pentru a comenta asupra acestor ultime sancțiuni. Anterior, Moscova a condamnat sancțiunile occidentale ca fiind ilegale, afirmând că acestea vor destabiliza piețele energiei globale.

În aceeași zi, Uniunea Europeană a convenit asupra unui al 18-lea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, conținând măsuri menite să afecteze industria petrolieră și energetică a țării.

În cadrul acestor măsuri, UE și Marea Britanie au stabilit planuri care vizează limitarea prețului de import al petrolului rusesc la 47,60 dolari pe baril, scăzând de la 60 de dolari pe baril, preț care reprezenta media actuală.

Recomandari
Show Cookie Preferences