Venezuela acuză SUA de tortură a migranților transferați în El Salvador

Venezuela a lansat luni o anchetă privind acuzațiile de tortură împotriva a 252 de migranți, transferați de SUA într-o închisoare din El Salvador. Aceștia susțin că au fost supuși unor abuzuri fizice, agresiuni sexuale și au primit alimente deteriorate, conform informațiilor furnizate de AFP.
În cadrul unei conferințe de presă ce a avut loc la Caracas, procurorul general Tarek William Saab a prezentat fotografii și declarații ale unor bărbați care au mărturisit că se tem pentru viața lor. Multe dintre victime aveau vânătăi pe corp și semne de împușcături cu bile de cauciuc.
Andry Hernandez Romero, un cosmetician în vârstă de 32 de ani, a descris experiența sa traumatică, subliniind că a reușit cu greu să supraviețuiască.
„Am fost supus torturii, violenței fizice și psihologice”, a declarat el într-un videoclip inclus de Saab.
Romero a adăugat că a fost, de asemenea, victima abuzurilor sexuale.
Saab a menționat că procurorii continuă discuțiile cu migranții care s-au întors în Venezuela.
Multe dintre victime au relatat că au fost închise în celule necorespunzătoare, fără acces la lumina naturală sau aer și hrănite cu mâncare stricăcioasă.
Bărbații nu au avut acces la avocați, iar unii nu au mai fost contactați de familiile lor de când guvernul președintelui Nayib Bukele a publicat fotografii cu sosirea lor la închisoare, fiind încătușați.
Transferați în El Salvador în baza unor legi de război
Conform surselor AFP, acești bărbați au fost acuzați, fără dovezi, în SUA că fac parte dintr-o bandă. În luna martie, au fost duși în El Salvador, unde au fost închiși în penitenciarul CECOT, construit de Bukele pentru a adăposti criminali periculoși.
Autoritățile din Washington au apelat la legi de război pentru a-i transfera pe migranți în El Salvador fără a le oferi nici o șansă de apărare în fața instanței.
Tratamentul aplicat acestor bărbați a generat o reacție internațională puternică de indignare.
Saab a avertizat că ancheta din Venezuela se va concentra asupra lui Bukele și a altor oficiali din El Salvador, pentru presupusele crime împotriva umanității. Procurorul a solicitat intervenția Curții Penale Internaționale (CPI) și a Consiliului ONU pentru Drepturile Omului.
Vineri, bărbații au fost răpuși din El Salvador și transportați cu avionul în Venezuela, parte a unui schimb în care Caracas a eliberat 10 americani.
De asemenea, Venezuela înfruntă propria investigație din partea CPI de la Haga pentru acuzații similare de tortură și refuzul accesului la asistență juridică. Conform organizației pentru drepturile omului Foro Penal, sute de prizonieri sunt închiși pe motive politice.
În timpul represiunii protestelor din iulie 2024, aproximativ 2.400 de persoane au fost arestate, 28 au fost ucise și 200 au fost rănite, după ce președintele actual a contestat seria de alegeri acuzați de fraudă.