VIDEO Ministrul Sănătății anunță că unitățile medicale private vor acoperi costurile tratamentului pacienților transferați la spitalele de stat în caz de complicații / Sancțiuni pentru decontări fictive

VIDEO Ministrul Sănătății anunță că unitățile medicale private vor acoperi costurile tratamentului pacienților transferați la spitalele de stat în caz de complicații / Sancțiuni pentru decontări fictive
Alexandru Rogobete, Foto: Inquam Photos / George Calin

Alexandru Rogobete, Ministrul Sănătății, a declarat luni, în cadrul unei conferințe de presă, că spitalele private vor fi responsabile pentru acoperirea costurilor tratamentului pacienților care inițiază diagnosticul și tratamentul în unități private, dar care sunt transferați la spitale publice în situații medicale complicate.

Conform ministrului, aceste transferuri au loc în 100% din cazuri, iar spitalele publice investesc sume considerabile în recuperarea pacienților, cu toate că aceste servicii medicale nu sunt decontate adecvat de Casa Națională de Asigurări de Sănătate. Mai mult, complicațiile medicale care apar frecvent nu sunt acoperite financiar de unitățile de unde pacienții sunt transferați.

„Pentru a aborda această problemă, vom introduce o măsură decisivă care, fără îndoială, va genera discuții în spațiul public, dar este imperativă pentru a limita un fenomen bine cunoscut. Transferul responsabilității de acoperire a costurilor pentru pacienții care sunt externati dintr-o unitate sanitară privată și sunt apoi reinternati în aceeași categorie de îngrijire, acut-acut pentru pacienții în stare agravată sau cronic-cronic pentru cei cu afecțiuni cronice, în termen de 48 de ore de la externare, la o unitate sanitară publică, va fi asumat de unitatea privată care a solicitat transferul sau a determinat reinternarea”, a explicat Alexandru Rogobete.

Ministrul a anunțat sancțiuni pentru decontările fictive

Ministrul Rogobete a subliniat că există numeroase cazuri de „decontări fictive” atât în sectorul public, cât și în cel privat al sănătății.

„Am constatat că multe servicii au fost decontate, deși nu au fost vreodată realizate. Am fost surprinși să descoperim că pentru același pacient au fost decontate mai multe servicii în aceeași zi, în ciuda faptului că pacientul nu a fost prezent vreodată în unitățile sanitare respective”, a adăugat ministrul.

El a menționat că, în aceste cazuri, Guvernul va introduce „o măsură stringentă, dar fezabilă”.

„Va fi instituită o sancțiune, iar recuperarea costurilor pentru serviciile medicale în cazul în care, pe parcursul derulării contractului, structurile de control ale caselor și Ministerul Sănătății raportau, conform contractului, servicii care nu au fost efectuate, iar furnizorul nu poate dovedi realizarea acestora prin documente proprii”, a continuat Alexandru Rogobete.

Ministrul a clarificat că sancțiunea nu va consta în amenzi, ci „va fi o sumă stabilită ca un procent considerabil, de 10%, din valoarea totală a serviciilor de spitalizare pentru luna în care au fost identificate aceste decontări fictive”.

„În concluzie, Casa nu va plăti 10% din valoarea contractului cu unitatea sanitară, fie aceasta publică sau privată, dacă sunt descoperite astfel de cazuri de fraudare a sistemului și de decontare fictivă a serviciilor”, a subliniat ministrul Rogobete.

De asemenea, Alexandru Rogobete a evidențiat un alt fenomen îngrijorător.

„Regret că trebuie să afirm acest lucru atât de clar în 2025. Există unități sanitare, atât publice cât și private, care declară către Casa Națională de Asigurări de Sănătate, în decursul unei luni, servicii – să spunem că nu este o cifră reală, ci doar un exemplu pentru a ilustra problema – de 10 milioane de lei, în timp ce pentru medicamente, consumabile medicale și reactivi investesc doar 10.000 sau 20.000 de lei lunar. Aceasta este o situație inacceptabilă. Nu poți organiza 20 de anestezii generale într-o lună la un cost de 2% sau 3% din valoarea reală a acestora”, a adăugat ministrul Sănătății.

În aceste circumstanțe, oficialul a declarat că Ministerul Sănătății și Casa Națională de Asigurări de Sănătate vor efectua controale și vor impune o sancțiune de 20% din valoarea contractului cu Casa în situațiile în care nu există dovezi prin facturi sau documente de livrare pentru echipamentele medicale, medicamente sau consumabile medicale.

Recomandari
Show Cookie Preferences