Sorin Grindeanu avertizează că oameni de afaceri consiliază în mod informal Guvernul Bolojan: „Este ilegal”

Președintele interimar al Partidului Social Democrat (PSD), Sorin Grindeanu, a afirmat că în cadrul Guvernului există un grup de lucru informal compus din „consilieri din sectorul privat”. Liderul PSD a menționat că, dacă acest grup nu se va desființa, va întocmi o plângere.
„Am aflat că există un grup informal de consilieri din sectorul privat care oferă consultanță Guvernului, ceea ce constituie o ilegalitate. Dacă această situație persistă, voi fi nevoit să depun o plângere. În această echipă sunt persoane din companii de transport care, conform informațiilor mele, au avut interese în falimentarea companiilor de stat,” a declarat Sorin Grindeanu în cadrul unei discuții cu jurnaliștii.
Întrebați pentru a oferi un răspuns, Mihai Jurca, șeful cancelariei lui Ilie Bolojan, și Dragoș Anastasiu, vicepremier responsabil cu reformele, au afirmat că nu au cunoștință despre existența unui astfel de grup de lucru.
Declarațiile președintelui PSD vin la scurt timp după ce acesta a criticat, într-o conferință de presă, măsurile adoptate de premierul Bolojan, descriindu-le ca fiind populiste.
Grindeanu a precizat că Ilie Bolojan încearcă să gestioneze deficitul prin acțiuni de relații publice: „Dacă ne axăm doar pe acțiuni de PR, cum ar fi discuțiile despre prețul apei minerale la Guvern sau despre șoferii unora și altora, poate că se pot reduce câțiva șoferi, însă nu putem rezolva deficitul cu…”
Liderul PSD a subliniat că social-democrații nu au intrat la guvernare pentru a ieși și că partidul rămâne partener în implementarea reducerilor de membri în consilii de administrație, de indemnizații în aceste consilii și de comasări ale instituțiilor care nu își justifică existența.
Nemulțumiri dinspre PSD
Social-democrații au exprimat în repetate rânduri nemulțumiri față de măsurile propuse de Ilie Bolojan, care afectează administrațiile locale, investițiile publice și persoanele vulnerabile.
Luni, Secretarul General al PSD, Paul Stănescu, a declarat într-o postare pe Facebook că ar fi fost mai simplu pentru PSD să rămână în Opoziție.
„PSD va susține orice măsură ce elimină risipa și abuzurile, dar nu va confunda responsabilitatea cu austeritatea și recesiunea!” a adăugat Stănescu.
Referitor la al doilea pachet de măsuri, Paul Stănescu a comentat că acesta păstrează „aceeași logică rigidă și precipitată” ca primul pachet.
El a solicitat o ședință de urgență a coaliției pentru a discuta măsurile care afectează în mod excesiv administrațiile locale, investițiile publice și persoanele vulnerabile.
„Trebuie să luăm o decizie urgentă în partid cu privire la rămânerea noastră în guvern,” a adăugat Stănescu.
Într-un interviu acordat RFI, Daniel Zamfir, liderul senatorilor PSD, a afirmat că măsurile nu se prezintă bine și pot conduce la o contracție economică.
„Măsurile fiscale nu arată bine (…), nu avem încredere în efectele pe care le vor produce… Credem că aceste măsuri vor conduce la contracție economică, ceea ce va duce inevitabil la recesiune, un lucru pe care ar fi trebuit să-l evităm,” a declarat Zamfir.
Liderul PSD Arad, Mihai Fifor, a scris începutul lunii iulie pe Facebook că social-democrații solicită respect în cadrul coaliției, altfel o ieșire de la guvernare „nu este exclusă. Nu este un scop, dar rămâne o opțiune.”