Nicușor Dan, referitor la interferențele Rusiei: „NATO, UE și Marea Britanie confirmă. Statul român trebuie să aducă dovezi suplimentare”

Nicușor Dan, referitor la interferențele Rusiei: „NATO, UE și Marea Britanie confirmă. Statul român trebuie să aducă dovezi suplimentare”
Nicușor Dan la summitul NATO de la Haga Foto: Inquam Photos / Eduard Vinatoru

Președintele Nicușor Dan a declarat luni că NATO, Uniunea Europeană și guvernul britanic au recunoscut, prin declarații oficiale, acțiunile de dezinformare și atacurile cibernetice desfășurate de Rusia în mai multe state europene, inclusiv în România, în contextul alegerilor din 2024. Conform președintelui, autoritățile române trebuie să prezinte noi dovezi referitoare la incidentele din noiembrie anul trecut, pe măsură ce acestea sunt descoperite.

„Îi încurajez pe cei care se îndoiesc de interferențele Rusiei în alegerile din noiembrie 2024 din România să consulte comunicatele de mai jos”, a adăugat Nicușor Dan într-un mesaj publicat pe Facebook, unde face referire la documente oficiale emise de NATO, Consiliul European și guvernul britanic.

„Condamnarea oficială a încercărilor de influențare din partea unor forțe externe în alegerile din țara noastră a fost exprimată pentru prima dată în declarațiile oficiale ale NATO și Uniunii Europene. Aceste acțiuni au fost recunoscute ca fiind o provocare serioasă la adresa securității noastre”, a explicat președintele.

„Evident, statul român ar trebui să vină cu dovezi adiționale, pe măsură ce acestea sunt identificate, iar prevenirea unor astfel de evenimente ar fi trebuit să se realizeze înainte de noiembrie 2024”, a subliniat Nicușor Dan, menționând că și în cazul altor națiuni europene, procesul de dovadă a interferențelor a fost unul îndelungat.

„Dacă analizați documentul tehnic publicat de guvernul Marii Britanii care detaliază acțiunile GRU, veți observa că dovedirea intervențiilor în activitățile statelor recunoscute pentru activitățile de intelligence necesită timp și efort”, a informat Nicușor Dan.

Președintele a citat patru comunicate de presă emise de NATO, Consiliul European și guvernul britanic.

Între timp, în cadrul unei vizite oficiale în Germania, președintele Dan a discutat despre mesajele trimise de NATO și UE care condamnă acțiunile cibernetice desfășurate de entități subordonate Serviciului Militar de Informații al Federației Ruse (GRU) împotriva unor state, inclusiv România.

Pe data de 18 iulie, Consiliul European și NATO au publicat declarații oficiale ce condamnă ferm activitățile hibride și cibernetice desfășurate de Rusia în mai multe țări europene, printre care și România.

„Uniunea Europeană este hotărâtă și clară în condamnarea activităților negative ale Rusiei”, a subliniat Consiliul European, referindu-se explicit la cazul României. Potrivit declarației, campaniile hibride ale Rusiei includ sabotorii, perturbarea infrastructurii critice, atacuri fizice, manipularea informației și interferențe în procesele electorale. „Recent, România a asociat un atac hibrid sofisticat cu acțiunile Rusiei, care au influențat semnificativ procesul său electoral”, se precizează în document, având în vedere alegerile prezidențiale din noiembrie 2024.

În plus, la sfârșitul săptămânii trecute, Marea Britanie a făcut o mișcare fără precedent prin publicarea numelui a 18 spioni ruși, avertizând că agenții GRU „derulează o campanie pentru destabilizarea Europei”.

La sfârșitul anului trecut, CSAT și autoritățile române au menționat că „un actor statal” a interferat în procesul electoral, însă fără a specifica inițial identitatea acestuia.

Pe 18 decembrie, Klaus Iohannis, președintele în exercițiu al României, a confirmat că este vorba despre Rusia: „În domeniul serviciilor, aceste modele sunt foarte bine cunoscute și este clar cine acționează în acest fel, în speță Rusia.”

Tot în acea zi, NATO a emis o declarație care denunță activitățile cibernetice ale grupării ruse APT 28, desfășurată de serviciul de informații militare GRU, confirmând astfel că România a fost vizată în aceste atacuri. „Observăm cu îngrijorare că același actor de amenințare a țintit entități guvernamentale, operatori de infrastructură critică și alte organizații din cadrul Alianței, inclusiv din România”, a declarat în acea perioadă Alianța Nord-Atlantică.

Recomandari
Show Cookie Preferences