Data și locul următoarelor negocieri de pace între Ucraina și Rusia în Turcia. Informațiile furnizate de Zelenski și care este versiunea presei ruse

Data și locul următoarelor negocieri de pace între Ucraina și Rusia în Turcia. Informațiile furnizate de Zelenski și care este versiunea presei ruse
Volodimir Zelenski, alături de ministrul ucrainean al apărării, Rustem Umerov. Credit foto: Pavlo Bahmut / Zuma Press / Profimedia

Următoarea rundă de negocieri între Rusia și Ucraina este planificată pentru miercuri în Turcia, după ce primele două sesiuni derulate în Istanbul nu au generat progrese semnificative în încetarea conflictului, conform declarațiilor președintelui ucrainean Volodimir Zelenski.

„Astăzi m-am întâlnit cu Rustem Umerov, recent numit secretar al Consiliului de Securitate și Apărare al Ucrainei, pentru a discuta despre un schimb de prizonieri și următoarea întâlnire cu partea rusă în Turcia. Umerov m-a informat că întâlnirea este programată pentru miercuri. Detalii suplimentare vor fi prezentate mâine,” a declarat Zelenski.

Rustem Umerov a condus delegația Ucrainei în primele două runde de negocieri directe cu Rusia.

Deocamdată, Kremlinul nu a emis o reacție oficială, dar o sursă a afirmat pentru agenția rusă TASS că întâlnirea ar fi programată pentru joi, 24 iulie, în Istanbul.

„Delegațiile ar putea ajunge în Istanbul pe 23 iulie,” a precizat sursa menționată, referindu-se la anunțul lui Zelenski.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că, în prezent, propunerile de pace din partea Rusiei și Ucrainei sunt „diametral opuse”.

„Astfel, există multe de făcut în ceea ce privește activitatea diplomatică,” a completat Peskov, precizând că Moscova este deschisă la negocieri, însă fără a stabili o dată concretă.

„Trebuie să ne străduim să atingem o încetare a focului. De asemenea, partea rusă trebuie să își asume responsabilitățile,” a declarat Zelenski, reiterându-și dorința de a discuta direct cu președintele rus Putin.

În cadrul ultimelor negocieri desfășurate în Istanbul la începutul lunii iunie, Ucraina a respins ceea ce considera a fi „ultimatumuri” din partea Rusiei, care revendica cedarea a patru regiuni parțial ocupate și a peninsulei Crimeea, anexată în 2014, precum și renunțarea la ajutoarele militare din partea Occidentului. Kievul a contestat, de asemenea, intențiile Moscovei de a negocia o încetare a focului.

Cu toate acestea, la începutul lunii iulie, Kremlinul a declarat că este dispus să continue discuțiile cu Ucraina, după ce președintele american Donald Trump i-a oferit lui Putin un termen de 50 de zile pentru a ajunge la un acord de pace, amenințând cu impunerea de sancțiuni și anunțând în aceeași zi reluarea livrării de arme către Ucraina, finanțate de țările NATO.

Ultima întâlnire dintre negociatorii ruși și ucraineni a avut loc pe 2 iunie, la două săptămâni după prima rundă.

Recomandari
Show Cookie Preferences