Chiriașii din Justiție: Ministerul clarifică situația locuințelor cu chirii neschimbate de 18 ani

Chiriașii din Justiție: Ministerul clarifică situația locuințelor cu chirii neschimbate de 18 ani
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Ministerul Justiției a remarcat că actul normativ care stabilește tariful de bază al chiriilor locuințelor de serviciu nu a fost actualizat timp de 18 ani și menționează că nu este responsabil de inițierea acestei legi. Cu toate acestea, ministerul oferă clarificări cu privire la categoriile de personal care au dreptul la alocarea unei locuințe de serviciu.

Recent, Europa Liberă a informat că zeci de magistrați, inclusiv pensionari, plătesc chirii modice între 60 și 197 de lei pentru locuințe situate în centrul Capitalei, oferite de Ministerul Justiției. Anumiți beneficiari, care au ieșit din sistem cu mai mult de zece ani în urmă, continuă să beneficieze de aceste chirii preferențiale.

Ministerul a reacționat luni printr-un comunicat de presă, explicând, conform legii, care sunt categoriile de personal din Justiție „îndreptățite să primească locuințe de serviciu”. Două dintre acestea își păstrează drepturile locative pe întreaga durată a vieții:

  • Judecătorii, procurorii, personalul asimilat și magistratii-asistenți (această categorie își păstrează dreptul de a locui în aceste locuințe pe viață);
  • Personalul auxiliar de specialitate al instanţelor judecătoreşti, parchetelor și Institutului Naţional de Expertize Criminalistice (aceasta, de asemenea, își menține drepturile locative pe viață);
  • Personalul de probațiune.

Tarif neschimbat din 2007

Ministerul Justiției a precizat că modul de calcul al chiriilor se bazează pe Hotărârea Guvernului nr. 310/2007, astfel:

  • Conform art. 1 alin. (1) din H.G. nr. 310/2007, tariful de bază (lei/mp) este stabilit în funcție de categoria suprafeței din imobil;
  • Art. 26 alin. (2) din O.U.G. nr. 40/1999 prevede aplicarea unui coeficient chiriei de bază, conform criteriilor pentru stabilirea impozitelor și taxelor locale.

„Referitor la cuantumul chiriei, menționăm că legile care reglementează acest aspect nu au fost actualizate din 2007. Ministerul Justiției nu este inițiatorul acestei reglementări, însă va aduce la cunoștința inițiatorilor (incluzând Secretariatul General al Guvernului, Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Finanțelor) necesitatea actualizării acestor sume”, a anunțat instituția.

De asemenea, Ministerul Justiției va analiza legislația existentă referitoare la situațiile locative menționate pentru a identifica posibile inițiative de adaptare la cerințele actuale, în limita competențelor sale.

Beneficiarii speciali de locuințe din Justiție

Ministerul Justiției a ales să nu facă publică lista actualizată a beneficiarilor locuințelor de serviciu, invocând protecția dreptului la viață privată conform GDPR. Totuși, Europa Liberă a publicat, bazându-se pe surse din sistemul judiciar, câteva nume: Valentin Bădiță, Mihail Dafina, Monica Constantinescu, Lucian Prujoiu, Andrei Doina, Cristina Cucu, Elena Makkai, Mariana Alexandrescu, Diana Mihaela Gheorghe, Niculae Bragadiru și Ingrid Luciana Mocanu.

De asemenea, Presshub a adus în discuție alte nume ale magistraților sau foștilor magistrați care locuiesc în aceste locuințe, plătind chirii modice: Maria Gaiță, Elena Cârcei, Mitu Stegaru, Elena Floarea, Claudia Roșianu, Anca Mădălina Alexandrescu, Mariana Feldioreanu, Ionuț Alexandru Niculescu, Cristina Nicoară, Florela Cristina Ștefan, Ștefania Bivolaru, Elisabeta Mocanu, Gabriela Vînțanu, Adina Corboș, Cristina Pera, Simona Pietreanu, Elena Carmen Bălan, Georgian Davidoiu, Elena Roșu, Iuliana Corcoveanu, Carmen Iuliana Pavăl, Mădălina Manolache, Viviana Bourceanu, Melinda Elena Popescu Stoica, Cristian Olteanu, Violeta Hutopilă, Valerica Voica, Oana Stela Roșeanu și Nicolae Stan.

Recomandari
Show Cookie Preferences