Declarațiile CSM privind pensionarii magistrați care plătesc chirii reduse. „Situatii juridice depășite” și scopul informațiilor din mass-media „este amplificarea anxietății sociale”

Declarațiile CSM privind pensionarii magistrați care plătesc chirii reduse. „Situatii juridice depășite” și scopul informațiilor din mass-media „este amplificarea anxietății sociale”
Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), Foto: INQUAM Photos / Octav Ganea

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) subliniază că judecătorii și procurorii care au păstrat locuințele de serviciu după pensionare beneficiază de acest drept conform unei legi „abrogate pe 15 decembrie 2022”, având în vedere că contractele de închiriere au fost semnate „în urmă cu 10-20 de ani”.

O publicație a informat recent că numeroși magistrați, inclusiv pensionari, plătesc chirii modice, între 60 și 197 de lei, pentru locuințe din centrul Capitalei, care sunt oferite de Ministerul Justiției. Se menționează că unii beneficiari au părăsit sistemul cu mai bine de 10 ani în urmă și au reținut locuințele cu chirii convenabile.

CSM a explicat că legislația veche, respectiv Legea nr. 303/2004, abrogată pe 15 decembrie 2022, stipula că judecătorii și procurorii aveau dreptul la închirierea locuințelor de serviciu, care nu puteau fi cumpărate. La pensionare, titularii contractului, împreună cu soții-soțiile lor, își păstrau drepturile locative pe tot parcursul vieții, conform unui comunicat de presă emis luni.

Consiliul Superior al Magistraturii afirmă că, la inițiativa proprie, a realizat „modificarea legii în 2022, eliminând acest beneficiu în momentul eliberării din funcție”.

CSM precizează că „situațiile juridice descrise în articolele de presă au apărut în contextul legii vechi, iar contractele de închiriere au fost încheiate cu ani în urmă, fiind reglementate conform legislației în vigoare la momentul respectiv, conform principiului de drept din legislația română și europeană”.

În prezent, Legea nr. 303/2022 stipulează încetarea contractelor de închiriere a locuințelor de serviciu în momentul eliberării din funcție, inclusiv prin pensionare, a titularului.

„În prezent, doar 7 magistrați activi beneficiază de locuințe din fondul locativ al Ministerului Justiției, majoritatea contractelor fiind semnate între 2007 și 2013”, a adăugat CSM.

Consiliul susține că există numeroase profesii unde legea permite atribuirea locuințelor de serviciu, un „beneficiu” reglementat prin Legea nr. 114 din 1996 și prin alte acte normative.

CSM declară că sistemul judiciar a avut o preocupare constantă pentru modificarea diverselor reglementări legale, sesizând și solicitând corectarea normelor care nu mai erau conforme cu realitatea socială.

CSM concluzionează că „în acest context, reamintirea unor situații juridice depășite, apărute sub legea anterioară abrogată, precum cele referitoare la vârsta de pensionare sau păstrarea locuințelor de serviciu închiriate, fără a preciza că acestea nu mai sunt posibile conform legislației actuale, dezinformează opinia publică și urmărește să amplifice nemulțumirea socială față de corpul magistraților.”

Recomandari
Show Cookie Preferences