Un fondator de startup afirmă că angajații săi au refuzat oferte de milioane din partea lui Mark Zuckerberg pentru a rămâne la compania lor

Mark Zuckerberg, fondatorul companiei Meta, a lansat oferte în valoare de sute de milioane de dolari pentru a atrage cercetători de vârf în domeniul inteligenței artificiale (A.I.). Cu toate acestea, Benjamin Mann, cofondator al startup-ului A.I. Anthropic, susține că angajații săi nu au fost convinși de aceste oferte tentante să se alăture echipei lui „Zuck”, potrivit unui articol publicat de Business Insider.
Deși diverse startup-uri din sectorul A.I. au pierdut analiști importanți în fața unor oferte salariale considerabile, Mann a menționat în cadrul episodului recent al „Lenny’s Podcast”, difuzat duminică, că opțiunea pentru angajații Anthropic este destul de clară.
„Consider că am fost mult mai puțin afectați comparativ cu alte companii din domeniu, deoarece colegii noștri sunt foarte motivați de misiunea noastră”, a declarat el. „Primesc aceste oferte și apoi concluzionează: «Nu plec, pentru că, în cel mai bun caz la Meta, obținem profit, iar la Anthropic, influențăm viitorul umanității»”, a adăugat Mann.
Aceste afirmații vin pe fondul în care Anthropic a devenit un jucător semnificativ în domeniul inteligenței artificiale, fiind înființat cu scopul de a dezvolta A.I. într-un mod cât mai sigur. Mann a menționat că el și alții au părăsit OpenAI în 2020 pentru a fonda Anthropic, deoarece „siguranța nu era o prioritate acolo.”
Un fost cercetător din cadrul OpenAI a declarat anul trecut pentru revista Fortune că aproape jumătate din echipa de siguranță a părăsit compania.
Oferte financiare considerabile pentru inginerii din domeniul A.I.
Deși Mann nu a precizat sumele exacte oferite de Meta angajaților Anthropic, s-a raportat că acestea ar putea ajunge la sute de milioane de dolari în anumite cazuri.
Mann a comentat că este convins că aceste oferte sunt reale și a menționat primele de semnare de 100 de milioane de dolari acordate de Meta inginerilor de A.I.
„Să plătești unor indivizi câte 100 de milioane de dolari pentru contracte pe patru ani este, de fapt, relativ ieftin comparativ cu valoarea pe care o aduc afacerii”, a adăugat el. „Ne aflăm într-o fază fără precedent în ceea ce privește creșterea, iar lucrurile vor continua să devină mai intense”, a declarat el.
Potrivit Wired, un portal renumit în domeniul tehnologiilor, unele oferte de la Meta pentru atragerea angajaților de la alte companii se ridică la 300 de milioane de dolari pentru contracte pe patru ani, din care o sută de milioane sunt plătiți în primul an.
Mann a menționat că nu își judecă colegii care aleg să accepte astfel de oferte proporționale. „Oamenii au diferite circumstanțe în viață”, a subliniat el.
Competiția pentru talente între giganții din Silicon Valley
Aceste declarații ale lui Mann vin pe fondul intensificării competiției între companiile majore de tehnologie, precum Meta și OpenAI, care oferă sume considerabile cercetătorilor de top din domeniul A.I.
Business Insider a subliniat anterior că „Big Tech” a oferit mereu sume mari pentru talente de elită, însă actuala frenezie de recrutare din domeniul A.I. a dus aceste oferte la un alt nivel.
Această dinamică a fost accentuată de recrutarea de către Meta a CEO-ului Scale, Alexandr Wang, printr-o tranzacție de 14,3 miliarde de dolari pentru a prelua 49% din companie. Apoi, Sam Altman, CEO-ul OpenAI, a afirmat că Meta a încercat să atragă cei mai buni angajați oferindu-le bonusuri de semnare de 100 de milioane de dolari, la care Meta a răspuns că aceste bonusuri nu sunt atât de generoase cum se crede.
Luna trecută, Mark Zuckerberg a anunțat că Wang va co-conduce o nouă unitate dedicată dezvoltării „superinteligenței”, alături de șase cercetători de la OpenAI.