Oamenii de știință au dezvoltat un instrument care prezice riscul de obezitate la copii

Cercetătorii au creat un nou instrument capabil să estimeze riscul ca un copil să devină obez atunci când ajunge la vârsta adultă. Aceasta inovație ar putea fi utilă pentru a identifica copiii și adolescenții care ar putea beneficia de intervenții preventive specifice, cum ar fi o alimentație sănătoasă și activitate fizică, începând de la o vârstă fragedă.
Noul test, care examinează ADN-ul dintr-o probă de sânge, este considerat de două ori mai eficient în predicția obezității comparativ cu testele anterioare.
Pe lângă identificarea copiilor care prezintă un risc de obezitate, acest test poate anticipa și reacția adulților obezi la programele structurate de pierdere în greutate.
„Puterea acestui scor constă în capacitatea sa de a anticipa, înainte de a împlini cinci ani, dacă un copil este predispus la obezitate în viața adultă, cu mult înainte ca alți factori de risc să înceapă să influențeze greutatea în copilărie. Intervenția la această etapă poate avea un impact semnificativ”, a declarat profesorul Roelof Smit de la Universitatea din Copenhaga, autor principal al studiului publicat în revista Nature Medicine.
Obezitatea în rândul copiilor din România în creștere
Conform unui raport al Federației Mondiale pentru Obezitate, este estimat că mai mult de jumătate din populația globală va deveni supraponderală sau obeză până în anul 2035.
Datele Direcției de Sănătate Publică din România, prezentate pe 12 martie în contextul Zilei Mondiale de Luptă Împotriva Obezității, arată că 32% dintre băieții și 28% dintre fetele cu vârste între 7 și 9 ani din țară sunt supraponderali sau obezi.
La începutul adolescenței, situația este la fel de îngrijorătoare: 22% dintre băieții și 14% dintre fetele cu vârste între 11 și 15 ani se confruntă cu probleme de greutate, incluzând supraponderalitatea și obezitatea.
Cercetări extinse despre obezitate
Studiul publicat în revista Nature Medicine a fost realizat într-o colaborare cu compania de genetică și cercetare 23andMe și a implicat contribuția a peste 600 de cercetători din 500 de instituții globale. Au fost analizate caracteristici precum înălțimea și indicele de masă corporală, care au fost incluse în baza de date utilizată pentru dezvoltarea testului.
Experții subliniază că variații subtile în genetica umană pot influența sănătatea, inclusiv riscurile asociate cu obezitatea și apetitul. Scorul de risc poligenic funcționează ca un calculator ce combină efectele variantelor genetice de risc distincte ale unei persoane, oferind un scor total.
Pentru a dezvolta acest scor, cercetătorii au utilizat datele genetice provenite de la peste cinci milioane de indivizi, reprezentând cel mai mare și variat set de date genetice realizat vreodată.
Apoi, noul scor de risc pentru obezitate a fost testat pe seturi de date care conțin caracteristici fizice și genetice a peste 500.000 de persoane.
Oamenii de știință vorbesc despre un progres semnificativ
„Acest nou scor poligenic reprezintă o avansare notabilă în predicția riscurilor de obezitate și un pas înainte în domeniul genetic al evaluării acestui risc, apropiindu-ne de teste genetice aplicabile în practică clinică”, a afirmat profesoara Ruth Loos de la Universitatea din Copenhaga.
Testul a evaluat legătura dintre riscurile genetice pentru obezitate și eficacitatea intervențiilor legate de stilul de viață, inclusiv dieta și exercițiile fizice.
Cercetătorii au constatat că indivizii cu un risc genetic mai ridicat de obezitate răspund mai favorabil la aceste intervenții, dar tind să acumuleze rapid din nou kilograme în urma încetării acestora.
Totuși, este important de menționat că noul test are și limitări. Deși s-a bazat pe date globale, acesta s-a dovedit a fi mai precis în prezicerea obezității pentru persoanele cu ascendență europeană decât pentru cele cu descendență africană.
FOTO articol: Dreamstime.com.