Deficitul bugetar al României se menține la cel mai înalt nivel din Uniunea Europeană / Alte state europene urmează un trend de diminuare a deficitului

Deficitul bugetar al României se menține la cel mai înalt nivel din Uniunea Europeană / Alte state europene urmează un trend de diminuare a deficitului
România este în procedură de deficit excesiv din 2020 și va fi nevoită să reducă deficitul bugetar, chiar dacă va trebui să scoată bani din piatră seacă - FOTO: Rosseforp / imageBROKER / Profimedia

Potrivit unui raport publicat luni de Eurostat, deficitul guvernamental ajustat pe sezonalitate a scăzut în primul trimestru al anului 2025, atât la nivelul Uniunii Europene, cât și în zona euro. România continuă să ocupe primul loc în blocul comunitar, înregistrând un deficit de 7,5% din PIB, chiar dacă această valoare este ușor mai mică față de trimestrul anterior.

În primul trimestru din 2025, raporturile deficit/PIB din zona euro și din Uniunea Europeană au prezentat o scădere comparativ cu ultimele trei luni din 2024.

Datele Eurostat arată că, în perioada ianuarie–martie 2025, deficitul guvernamental ajustat sezonier a fost de –2,9% din PIB atât în zona euro, cât și în Uniunea Europeană, în scădere de la –3,1% în ambele zone în trimestrul patru din 2024.

Creșterea cheltuielilor bugetare

În primul trimestru al anului 2025, veniturile publice totale din zona euro au atins 46,6% din PIB. Această scădere față de 46,7% în trimestrul patru din 2024 este rezultatul unei creșteri a veniturilor publice totale ajustate pe sezonalitate, care nu a compensat creșterea PIB-ului nominal.

În termeni absoluți, veniturile totale ajustate sezonier în zona euro au crescut cu aproape 11 miliarde EUR comparativ cu trimestrul anterior.

Cheltuielile publice totale în zona euro au ajuns la 49,5% din PIB, înregistrând o ușoară scădere comparativ cu trimestrul anterior, ca urmare a unei creșteri modeste a cheltuielilor publice totale ajustate sezonier de aproximativ 2 miliarde EUR, care a fost depășită de creșterea PIB-ului nominal.

În Uniunea Europeană, veniturile totale ale guvernului au fost de 46,2% din PIB în primul trimestru al anului 2025, menținându-se constant față de trimestrul precedent.

Veniturile totale ajustate sezonier în Uniunea Europeană au crescut cu aproximativ 21 de miliarde EUR față de trimestrul patru din 2024.

Cheltuielile totale ale guvernului în Uniunea Europeană au fost de 49,1% din PIB, în scădere față de 49,5% în trimestrul anterior, cu o creștere a cheltuielilor totale ajustate sezonier de aproximativ 5 miliarde EUR.

Este important de menționat că autoritățile de la Bruxelles au solicitat recent României să implementeze măsuri suplimentare pentru a corecta dezechilibrele bugetare, în condițiile în care țara se află sub incidența procedurii de deficit excesiv din 2020.

Recomandari
Show Cookie Preferences