Alertă în România după intrarea unor avioane ucrainene în spațiul aerian. F-16 și Eurofighter, ridicate pentru interceptare. Comunicat de la Ministerul Apărării Naționale

Alertă în România după intrarea unor avioane ucrainene în spațiul aerian. F-16 și Eurofighter, ridicate pentru interceptare. Comunicat de la Ministerul Apărării Naționale
Avioane F16 ale RoAF in zbor, Foto: Fortele Aeriene Romane

Avioane provenind din Ucraina au fost identificate în noaptea de duminică spre luni în spațiul aerian românesc, în contextul unui atac ruso-ucrainean cu rachete și drone asupra unităților militare ucrainene, conform comunicatului Ministerului Apărării Naționale, care a menționat că pătrunderea aeronavelor străine a fost neintenționată.

La ora 03:00, sistemele radar ale Ministerului Apărării Naționale au detectat ținte aeriene care se deplasau pe diferite traiecte în spațiul aerian ucrainean, în apropierea frontierei cu România, în zona Maramureș – Suceava.

După informarea structurilor responsabile cu coordonarea traficului aerian civil, MApN a ridicat două avioane F-16 din Baza 86 Aeriană Borcea pentru misiuni de observație aeriană. La aproximativ ora 05:00, s-a dat ordin de decolare pentru două aeronave Eurofighter Typhoon din partea Forțelor Aeriene Italiene, care efectuau misiuni de Poliție Aeriană de la Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu.

„Au fost detectate 12 ținte aeriene ucrainene în spațiul aerian ucrainean, dintre care patru au intrat neintenționat timp de câteva minute în aerul românesc, în regiunile Sighetu Marmației și Vicovu de Sus, fără a prezenta un risc pentru securitatea națională, siguranța cetățenilor sau bunurile românești”, a transmis MApN.

Ministerul Apărării Naționale menționează că monitorizează constant spațiul aerian național și regional, colaborând strâns cu aliații din NATO pentru a asigura integritatea și siguranța teritorială a României.

„Deși România nu este direct vizată, conflictele din Ucraina, în apropierea teritoriului național, și atacurile asupra infrastructurii ucrainene necesită măsuri pentru protejarea cetățenilor români și a infrastructurii naționale. Aceste măsuri sunt implementate treptat și adaptate în funcție de natura amenințărilor, conform competențelor stabilite de CSAT și de conducătorii instituțiilor din domeniul apărării și securității naționale”, a adăugat MApN.

Conform MApN, România se implică activ în eforturile aliate pentru descurajarea agresiunilor și apărarea teritoriului și populației în conformitate cu angajamentele internaționale.

Recomandari
Show Cookie Preferences