VIDEO: Bucureștenii care au demolat un bloc ilegal pe spațiul verde se confruntă acum cu riscul unor noi construcții

VIDEO: Bucureștenii care au demolat un bloc ilegal pe spațiul verde se confruntă acum cu riscul unor noi construcții
Două dintre terenurile retrocedate care sunt grădinile blocurilor au fost împrejmuite la începutul acestui an. Foto: Catiușa Ivanov / Snoop.ro

Locuitorii unui complex din București solicită menținerea spațiilor verzi dintre blocuri, câștigând deja un proces în instanță pe această temă. Cu toate acestea, unii dintre proprietarii grădinilor retrocedate în 2000 au solicitat Primăriei Sector 4 certificate de urbanism pentru construcții. Potrivit unei investigații a site-ului Snoop.ro, Primăria Sectorului 4 a emis o autorizație pentru construirea unui nou bloc.

  • În noiembrie 2018, locatarii de pe Șoseaua Giurgiului 164, Sector 4, au reușit să demoleze un bloc de patru etaje construit ilegal pe un spațiu verde, conform unei decizii a Curții de Apel București. Aceasta a fost o premieră pentru Capitală. Acum, locuitorii riscă să se confrunte din nou cu construcții în apropierea feronerii lor, pe unele din cele 11 loturi retrocedate, care totalizează peste 10.500 mp. Aceste loturi au fost retrocedate în 2000, inclusiv cel unde a fost demolat blocul anterior. Primăria, condusă de primarul Daniel Băluță, a emis în 2022 o autorizație pentru un nou bloc de două etaje pe unul dintre aceste spații verzi. Locuitorii solicită exproprierea grădinilor respective, dar Primăria Capitalei și Primăria Sectorului 4 nu au acționat, deși au început proceduri.

În primăvara lui 2025, două dintre cele 11 loturi retrocedate au fost împrejmuite.

Locatarii de pe Șoseaua Giurgiului 164 sunt neliniștiți cu privire la construcțiile planificate. „Proprietarul a adus rulote în grădina blocului nostru, parcă pentru a ne sfida și a ocupa zona,” spune Maria Pașcanu, care locuiește acolo din 1968.

„A îngrădit și ne-a afectat spațiul unde aveam pubelele de gunoi. Acolo era grădina blocului, un loc unde puteam întinde rufe, aveam flori, un loc de joacă și pomi fructiferi. Este vital pentru aerul curat al zonei. Am auzit că ar vrea să transforme terenul într-o parcare pentru blocul din apropiere, dar nu avem claritate în legătură cu aceste planuri,” mai spune Maria.

Conflictul dintre locatarii din blocurile vechi care doresc să conserve grădinile și proprietarii spațiilor verzi pregătiți să construiască a escaladat recent. Oamenii acuză un proprietar că a turnat pietre în canalizare, provocând refularea în subsolul unui bloc vecin.

Incidentul a fost filmat pe 8 iulie 2025, în jurul prânzului, și o persoană a fost surprinsă cărând pietre și aruncându-le în canal.

„Măi, nu mai turna, aici este ilegal,” s-a adresat un vecin bărbatului cu roaba. „Abordați primăria, nu vecinii, pentru că apa merge în case,” adaugă el. A solicitat să fie contactată Garda de Mediu. Proprietarul a răspuns că „firma este responsabilă de ceea ce face,” referindu-se la muncitor.

Locuitorii au alertat autoritățile, dar nu au primit niciun răspuns. Dan Trifu, vicepreședintele Fundației Ecocivica, a depus plângere penală în legătură cu acest incident.

Cum au ajuns grădinile blocurilor să fie proprietate privată

Pe Șoseaua Giurgiului 164 din Sectorul 4, există 15 blocuri care găzduiesc aproximativ 600 de persoane. Fiecare bloc are o grădină mare.

În 2000, Prefectura Municipiului București a retrocedat, conform Legii 18/1991, majoritatea spațiilor verzi dintre blocuri, totalizând aproximativ 10.500 mp, către Gheorghe Andrei Cerkez.

După retrocedare, unele dintre aceste terenuri au fost vândute, în principal, către doi dezvoltatori imobiliari: Familia Codrea și Silviu Băltățeanu, și au fost atribuite adrese și numere cadastrale în Sectorul 5, deși în documentele oficiale erau în Sectorul 4.

Până în 2012, locatarii din blocurile vechi nu știau că aceste spații verzi au fost retrocedate și că se planuiau construcții.

În 2012, Primăria sectorului 5 a emis autorizații de construire pentru două blocuri de locuințe cu subsol, parter, două etaje și mansardă. Una dintre clădiri urma să fie construită în fața blocului 5, cealaltă în spate, aproape de feroneria locatarilor.

Tot Primăria Sectorului 5 a emis o nouă autorizație pentru construcția unui alt bloc de patru etaje. Locuitorii au inițiat acțiuni legale, câștigându-le una după alta, având ca argument faptul că autorizațiile au fost emise de o autoritate cu competențe teritoriale greșite.

În noiembrie 2018, locuitorii din Șoseaua Giurgiului au reușit să demoleze, pe baza unei decizii judecătorești definitive, prima dintre cele trei clădiri autorizate pe spațiul verde. Aceasta a fost o primă realizare în Capitală.

Certificatele de urbanism și autorizațiile neactualizate

Temerile locuitorilor au reapărut. O preocupare majoră este că îngrădirea blochează una dintre străzile de ieșire din complex.

„Nu știm ce urmează pentru cele două loturi împrejmuite. Pagina cu autorizații și certificate de urbanism a Primăriei Sector 4 nu mai este actualizată de câteva luni. Astfel, nu avem acces la informații în legătură cu autorizațiile emise,” afirmă Vasile Rotaru, un alt locuitor.

O problemă gravă, conform lui Rotaru, este că o stradă care leagă complexul de Intrarea Vrabiei este blocată, trecând prin mijlocul lotului retrocedat. „Intervențiile de urgență s-ar putea desfășura cu dificultăți, ambulanțele ar trebui să oprească departe și să transporte pacienții pe jos,” completează el.

Snoop.ro a solicitat detalii de la Primăria Sectorului 4 referitoare la certificatele de urbanism și autorizările emise pentru cele 11 loturi retrocedate, însă aceste informații nu au fost furnizate.

Autorizație emisă după pandemie de administrația Băluță

Vasile Rotaru, cetățean care locuiește în blocul 5, cel în spatele căruia a fost construit blocul ilegal demolat în 2018, a explicat situația.

Blocul 5 este înconjurat de două construcții realizate fără autorizație pe spațiul verde: una demolată în 2018 și alta care a rămas nefinalizată, blocată în instanță.

În 2022, Primăria Sectorului 4 a emis o nouă autorizație de construire pentru un bloc de două etaje, adică Autorizația de construire nr. 156 din 07.06.2022.

Valabilitatea autorizației este de doi ani de la data începerii lucrărilor, dar locatarii nu știu dacă proprietarul a notificat autoritatea despre începutul lucrărilor.

„În 2022 s-a dat autorizația pentru reluarea lucrărilor, chiar în timpul procesului pentru anularea titlului de proprietate care acoperă cele 11 loturi. Nu am observat activitate pe teren, dar nu știm când a notificat proprietarul Primăria,” spune Vasile Rotaru.

Locuitorii au solicitat Primăriei informații despre legalitatea autorizației și detalii despre construcții, dar au primit răspunsuri incomplete.

Anul trecut, cetățenii au dat în judecată Primăria Sectorului 4 pentru lipsa de transparență, obținând recent o victorie în primă instanță, obligând instituția să comunice documentele solicitate.

„Au furnizat autorizația și planul, dar nu vor să ne ofere avizele. Este crucial să verificăm legalitatea acestor avize, având în vedere contexte anterioare de autorizări ilegale,” explică Vasile Rotaru.

Primăria Sector 4 justify reautorizarea pe baza interpretării instanței

Snoop.ro a cerut Primăriei Sectorului 4 motivele reautorizării construcției, având în vedere anularea prealabilă a autorizației.

Interpretarea Primăriei este că instanța nu a cerut demolarea, ci a anulat autorizația datorită competenței teritoriale a Sectorului 5.

Acest teren face parte din zonele L3a și L2, conform Planului Urbanistic General al Municipiului București, permițând construcția de locuințe.

Cu toate acestea, locuitorii dețin informații scrise de la Primăria Capitalei care atestă că aceste parcele sunt considerate spațiu verde, fiind astfel incluse în Cadastrul Verde al Capitalei.

Recomandari
Show Cookie Preferences