VIDEO: Planurile de reducere a salariilor în consiliile de administrație explicate de Dragoș Anastasiu

VIDEO: Planurile de reducere a salariilor în consiliile de administrație explicate de Dragoș Anastasiu
Dragoș Anastasiu Foto: Inquam Photos / George Călin

Vicepremierul Dragoș Anastasiu a discutat despre noile măsuri guvernamentale destinate reformării companiilor de stat, în cadrul unei conferințe de presă conduse de prim-ministrul Ilie Bolojan. Printre inițiativele prezentate se numără schimbări privind structura și remunerațiile consiliilor de administrație.

Unul dintre principalele obiective anunțate vizează ajustarea remunerațiilor pentru membrii consiliilor de administrație.

„Pentru membrii neexecutivi, care nu sunt directori, propunem o reducere de la 3x la 2x salariul mediu în domeniu ca indemnizație fixă. Pentru cei executivi, diminuăm componenta fixă de la 3-6x la maximum 3x, iar componenta variabilă de la 3-6x la 2x. În companiile private și europene, partea fixă este de regulă superioară celei variabile. În cazul nostru, încercăm să ne aliniem acestei tendințe. Pentru directorii generali, componenta fixă, actualmente 3-6x, va fi propusă la 3x, iar componenta variabilă va fi redusă de la 3-6x la 2x”, a explicat Dragoș Anastasiu.

Vicepremierul a menționat și intenția de a „limita beneficiile” acordate membrilor consiliilor.

„În afară de facilitatăți obișnuite precum mașina de serviciu, laptop, deplasări cu diurnă și telefon, care nu sunt considerate beneficii, plafonăm la maximum 10% din remunerația fixă totală cheltuielile legate de cazare în altă localitate, contribuții pentru plata electricității, concedii și altele similare”, a continuat Anastasiu.

De asemenea, o propunere importantă este ca funcționarii publici să „nu dețină mai mult de un rol în consiliile de administrație, spre deosebire de maxima două poziții permise anterior”.

Modificări vizând reducerea numărului de membri în consilii

Propunerile includ și o reducere a numărului de membri din consiliile de administrație și supraveghere.

„Pentru regiile autonome, dorim o reducere de la 3-5 membri la un maxim de 3 membri. În cazul societăților cu sistem unitar, de la 3-7 membri se va face trecerea la cel mult 3 membri. Societățile cu sistem dualist sau companiile mari, cu cifre de afaceri peste 50 de milioane și peste 200 de angajați, vor avea între 3 și 5 membri, în loc de 5-7”, a adăugat vicepremierul Dragoș Anastasiu.

Recomandari
Show Cookie Preferences