Decizia CCR: Creșterea numărului de ore didactice de la 18 la 20 pe săptămână este constituțională

Curtea Constituțională a hotărât că majorarea normei didactice de predare pentru profesori de la 18 la 20 de ore săptămânal nu încalcă prevederile constituționale. Marți, judecătorii au respins cererea de neconstituționalitate formulată de partidele de opoziție, AUR și SOS România, cu privire la pachetul de măsuri fiscale, denumit neoficial „legea Bolojan”.
- Cuprinzând modificări esențiale pentru sistemul educațional, legislația a fost înaintată președintelui Nicușor Dan pentru aprobare.
Conform comunicatului emis de Curtea Constituțională, majorarea normei didactice la 20 de ore săptămânal nu necesită ajustări salariale suplimentare deoarece nu determină creșterea totalului săptămânal de ore prestate, menținându-se în cadrul celor 40 de ore de muncă săptămânale ale personalului didactic.
Curtea a clarificat că orele de predare se înscriu în cele 40 de ore obișnuite ale săptămânii de lucru pentru profesori, astfel încât creșterea nu contravine dreptului la muncă sau la salariu.
Pachetul legislativ „Bolojan” transformă peisajul educațional
Guvernul a adoptat, pe 7 iulie, un set de măsuri financiare care include, printre altele:
- Extinderea obligațiilor didactice pentru cei din sistemul preuniversitar;
- Diminuarea degrevărilor pentru cadrele de conducere;
- Desființarea anumitor tipuri de burse;
- Reducerea semnificativă a tarifului pentru plata cu ora;
- Fuzionarea unităților de învățământ care nu ating un prag minim de elevi.
În urma judecății Curții, legea va fi trimisă spre promulgare președintelui României, Nicușor Dan. Odată semnată, măsurile vor intra în vigoare începând cu 1 august 2025, urmând a fi aplicate din anul școlar 2025-2026.