Rusia intensifică cenzura: căutările de conținut considerat extremist, acum sancționate prin lege

Rusia introduce o legislație care amendează căutările online de conținut etichetat drept „extremist”. Această mutare, parte a efortului de a controla internetul și de a restrânge spațiul digital, poate influența drastic viața privată online și viitorul aplicației WhatsApp pe teritoriul rus, reliefează Reuters.
Noua lege, aprobată marți de Duma de Stat, atrage critici atât din partea susținătorilor regimului, cât și a vocilor opoziției. Criticii avertizează că amenzile, care pot ajunge până la 5.000 de ruble (aprox. 64 de dolari), ar putea prefigura măsuri de pedeapsă mult mai severe.
Ministerul Justiției din Rusia a întocmit o listă de materiale extremiste care se întinde pe sute de pagini. Fundația Anticorupție a lui Alexei Navalnîi, organizația LGBT internațională și Meta Platforms sunt enumerate printre entitățile declarate interzise pentru activități acuzate de „extremism”.
Parlamentarii ruși au sugerat recent că WhatsApp, deținută de Meta, ar trebui să se pregătească să părăsească piața rusă, având în vedere posibilitatea includerii sale pe lista aplicațiilor restricționate.
Noile reglementări vizează persoanele care caută intenționat online materiale etichetate drept extremiste, inclusiv utilizând rețele private virtuale (VPN), instrumente frecvent utilizate de mulți ruși pentru a accesa conținut cenzurat.
Serghei Boiarski, președintele comisiei pentru tehnologia informației în Duma, a subliniat că legea se concentrează pe indivizii care intenționat caută acest tip de conținut, considerându-i ca fiind aproape de extremism.
Efecte asupra auto-cenzurii digitale
Maksut Șadaev, ministrul Dezvoltării Digitale, a declarat că autoritățile vor trebui să dovedească intenția de a accesa materiale interzise, iar simpla navigare pe platforme nu va fi automat sancționată.
Totuși, metodologiile de stabilire a intenției sunt neclare, stârnind îngrijorări printre specialiști.
Ekaterina Mizulina, lidera Ligii pentru un Internet Sigur, a criticat ambiguitatea legii, avertizând asupra riscurilor crescute de fraude și șantaj.
„Deși momentan se aplică doar căutărilor de materiale extremiste, nu există certitudini,” a scris Mizulina pe Telegram, menționând riscul extinderii listei în viitor.
Sarkis Darbinian, un promotor al drepturilor digitale, anticipează o creștere a auto-cenzurii, mulți utilizatori putând începe să renunțe la diverse platforme și aplicații.
„Scopul final pare a fi inducerea fricii și incertitudinii, ceea ce ar stimula auto-cenzurarea utilizatorilor de internet,” a comentat Darbinian pentru Reuters.
Ministrul Șadaev a declarat că aplicarea amenzilor este de preferat față de blocarea platformelor majore precum WhatsApp și Google.
Autoritățile ruse depun de mult timp eforturi pentru întărirea „suveranității digitale”, favorizând platformele locale, cum ar fi noua aplicație de mesagerie MAX, deși utilizatorii continuă să prefere soluții străine.
Politicianul de opoziție Boris Nadejdin, care a fost împiedicat să candideze împotriva lui Vladimir Putin la ultimele alegeri prezidențiale, a protestat marți în fața Dumei și a promis să conteste legislația în Consiliul Federației înainte ca aceasta să intre în vigoare pe 1 septembrie.
„Modificările au provocat o rezistență neobișnuită în Rusia,” a spus Nadejdin, subliniind numărul surprinzător de mare de voturi contra în Duma, un forum notoriu pentru lipsa de opoziție.
Legea a fost aprobată cu o majoritate de 68%, având și 67 de voturi împotrivă (14,9%) și 22 de abțineri.