Donald Trump solicită anchetarea lui Barack Obama, pe care îl acuză de "trădare"

Marți, Donald Trump l-a acuzat de "trădare" pe fostul președinte al Statelor Unite, Barack Obama, și a cerut ca acesta să fie cercetat penal. Motivul invocat a fost un raport care sugerează că membri ai administrației democrate au manipulat date despre influența Rusiei în alegerile din 2016.
Șefa Serviciilor Naționale de Informații din SUA, Tulsi Gabbard, a înaintat către Departamentul de Justiție sesizări penale pe baza unui raport recent, susținând că oficialități din administrația Obama ar fi implicate într-o "conspirație trădătoare".
Gabbard a declarat că Obama și colaboratorii săi ar fi fabricat dovezi legate de amestecul rusesc în alegeri, cu scopul de a "stabili fundamentele unei pseudo-lovituri de stat de lungă durată împotriva președintelui Trump".
Această afirmație contrazice concluziile a patru anchete separate desfășurate între 2019 și 2023, care au confirmat toate că Rusia a intervenit pentru a-l susține pe Trump în scrutinul din 2016.
Trump îl acuză pe Obama de "trădare"
În cadrul unei conferințe de presă în Biroul Oval, unde l-a primit pe președintele filipinez Ferdinand Marcos, Donald Trump a fost întrebat pe cine consideră responsabil conform raportului discutat.
"Din ceea ce am citit – și știu că citiți la fel – ar fi vorba de președintele Obama. El este cel care a inițiat totul", a spus actualul președinte american, care recent a fost criticat pentru un videoclip distribuit, generat de inteligență artificială, ce sugera arestarea lui Obama.
Trump a indicat și alți membri ai administrației Obama, printre care fostul vicepreședinte Joe Biden, fostul director al FBI James Comey, fostul director DNI James Clapper și fostul director CIA John Brennan, ca participați la o presupusă conspirație.
Cu toate acestea, Trump susține că „liderul bandei” ar fi fost Obama, pe care l-a acuzat direct de "trădare".
Încă de la inițierea mai multor investigații privind amestecul Rusiei în alegerile americane din 2016, Donald Trump le-a denunțat ca fiind o "vânătoare de vrăjitoare".
Un raport emis de Comitetul de Informații al Senatului, coordonat de Marco Rubio, președinte interimar la acea vreme și actualmente membru al administrației Trump, a arătat în 2020 că echipa de campanie a lui Trump a încercat să "maximizeze influența" scurgerilor de documente ale democraților furate de serviciile secrete militare rusești.