Percheziții la birourile canalului de Telegram Baza, cunoscut pentru legăturile cu autoritățile ruse

Birourile canalului Telegram Baza, recunoscut pentru apropierea sa de agențiile de forță din Rusia, au fost subiecți ai perchezițiilor în ziua de marți. Redacția a anunțat că nu a reușit să ia legătura cu redactorul-șef și mai mulți membri ai echipei, conform informațiilor AFP.
Acest canal de Telegram se numără printre cele mai urmărite din Rusia, având peste 1,6 milioane de abonați. Înființat în 2019, Baza a devenit cunoscut pentru publicațiile sale de informații exclusive, presupus obținute prin intermediul relațiilor cu forțele de ordine.
„Poliția a efectuat percheziții la birourile Baza. De asemenea, în această dimineață, poliția și unitățile anti-revoltă au ajuns și la adresa redactorului-șef, Gleb Trifonov, cu care acum este imposibil de stabilit orice conexiune”, a comunicat redacția pe Telegram.
„Mai târziu, forțele de ordine s-au mutat la sediul redacției Baza. Angajații prezenți în birouri în acel moment au încetat să mai comunice”, a completat redacția.
Redacția a subliniat că nu are informații despre motivele acestor acțiuni.
Conform vecinilor lui Trifonov, acesta ar fi fost dus într-o locație necunoscută, relatează publicația independentă Meduza.
Comitetul de anchetă din Rusia, responsabil pentru cercetarea cazurilor penale importante, a anunțat inițierea unei anchete pentru „abuz de putere din partea poliției”, care ar fi „transmis ilegal informații confidențiale”, apoi „publicate pe un canal de mesagerie Telegram”.
Cu toate acestea, autoritățile nu au specificat că este vorba despre canalul Baza.
„În cadrul acestei investigații penale, au fost efectuate percheziții în Moscova, în regiunile Krasnodar și Krasnoiarsk, precum și în zona Belgorod”, a declarat Comitetul de anchetă.
O sursă citată de agenția de presă TASS confirmă că acest caz se referă, de fapt, la canalul Baza.
În ultimii ani, autoritățile ruse au intensificat presiunile asupra mass-media independente și străine active în țară, în contextul unei represiuni mai aspre asupra vocilor disidente, în urma ofensivelor împotriva Ucrainei începute în februarie 2022.
Multe dintre aceste persoane din media au fost nevoite să părăsească Rusia pentru a-și putea continua activitatea, în timp ce altele au fost condamnate la închisoare sau și-au suspendat activitatea.
Sursă foto: Dreamstime.com