VIDEO: Încep lucrările la o nouă secțiune de autostradă în România: Posibilă deschidere cu șase luni mai devreme

În curând, un nou segment de autostradă va intra în faza de construcție, a dezvăluit miercuri Compania de Investiții Rutiere. Acest tronson face parte din Autostrada Transilvania A3 și, odată finalizat, va oferi un traseu neîntrerupt pe o distanță de 74 de kilometri, între Nușfalău, județul Sălaj și Borș II, la granița cu Ungaria.
Noua Companie Națională de Investiții Rutiere, care preia treptat portofoliul de autostrăzi de la CNAIR, a emis ordinul de începere a lucrărilor pentru o secțiune de 8,5 kilometri din lotul Chiribiș-Biharia (28,5 km) al Autostrăzii Transilvania. Lucrările vor începe joi, 24 iulie 2025, moment de la care se va calcula durata de execuție a proiectului.
„Șantierul poate fi deschis cu aproape șase luni înainte de termenul contractual”
„Am aprobat în Consiliul Tehnico-Economic al CNIR documentația unui tronson de 8,5 kilometri, facilitând astfel progresul acestui proiect crucial pentru infrastructura națională. Printr-o colaborare eficientă între beneficiar și constructor, putem deschide șantierul cu aproape șase luni mai devreme decât era planificat contractual. Susținem complet antreprenorul astfel încât, până la finalul anului viitor, acest lot să fie integrat cu secțiunile funcționale ale Autostrăzii A3 din apropierea localităților Nușfalău și Borș”, a declarat Gabriel Budescu, director general al CNIR.
Secțiunea 3C2 Chiribiș-Biharia de pe Autostrada A3 contează o lungime totală de 28,5 kilometri. Contractul, evaluat la 785 milioane lei, a fost semnat în martie 2024 cu asocierea constructorilor români Precon Transilvania-Citadina 98, care au la dispoziție 18 luni pentru execuția lucrărilor.
Pe traseul dintre Chiribiș și Biharia, autostrada va include construcția a 7 poduri și 11 pasaje, alături de un Sistem de Transport Inteligent (ITS) care va integra:
- Panouri electronice pentru informare dinamică (VMS) destinate șoferilor;
- Sisteme de cântărire a vehiculelor în mișcare (WIM);
- Un sistem de securitate INFRA, ce va monitoriza infrastructura prin camere specializate la fiecare 2 km;
- Sistem SPEED pentru detectarea și monitorizarea vitezei de deplasare.
- Lungime totală: 28,5 km
- Construcție realizată de: Asocierea Precon Transilvania-Citadina 98
- Valoarea contractului: 785 milioane euro
- Data semnării contractului: martie 2024
- Începerea lucrărilor: iulie 2025 (parțial)
- Durata de execuție: 18 luni
- Finalizare estimată: între T4 2026 și T1 2027
Autostrada Transilvania: De la graniță până la Suplacu de Barcău, Nușfalău și Cluj-Napoca
Odată ce lotul 3C2 Chiribiș-Biharia va fi terminat, va exista un coridor neîntrerupt de autostradă pe Transilvania A3, de la Nușfalău (județul Sălaj) până la Borș II, la frontieră cu Ungaria, parcurgând 74 de kilometri. Primii 5 kilometri, de la Borș la Biharia, au fost inaugurați în 2020.
Extensia autostrăzii și deschiderea traficului până la Suplacu de Barcău devine posibilă prin contractarea tronsonului Chiribiș-Suplacu de Barcău (26,35 km) în noiembrie 2023 cu firma Construcții Erbașu SA, pentru aproximativ 884 milioane de lei. Din februarie în acest an, lucrările avansează semnificativ.
Acest tronson este acela unde anterior constructorul american Bechtel a progresat lucrările până la aproape 50% înainte de rezilierea contractului. Ulterior, după o reevaluare, s-a stabilit că șantierul era finalizat în proporție de 37%.
Lucrările au început deja anul acesta, iar constructorii sunt în ritm pentru a respecta termenul de finalizare stabilit în 2026, conform estimațiilor specialiștilor.
„Deși există obstacole majore, există speranțe că firma Erbașu va respecta termenul de finalizare din iulie 2026 pentru cei 26,35 kilometri ai Autostrăzii A3 dintre Suplacu de Barcău și Chiribiș. În cazul unui scenariu pesimist, finalizarea ar putea să ajungă până la sfârșitul toamnei 2026, însă câteva luni în plus nu se simt după 21 de ani de așteptare de la momentul în care Bechtel a început lucrările”, consideră Asociația Pro Infrastructura.
Tronsonul următor, de 13,5 kilometri de la Nușfalău la Suplacu de Barcău, a fost finalizat de o firmă turcă și traficul a fost deschis publicului la sfârșitul lunii septembrie 2023.
Continuând, secțiunile dintre Nușfalău – Zalău și Zalău – Poarta Sălajului au fost contractate cu o asociere de firme turcești, Makyol Insaat Sanayi Turizm VE Ticaret AS – Ozaltin Insaat Ticaret VE Sanayi AS, în aprilie 2025. Valoarea totală a contractului este de aproximativ 6,62 miliarde de lei (fără TVA), echivalentul a 1,32 miliarde de euro, și are un termen de finalizare de șase ani și jumătate.
Acestea erau ultimele porțiuni fără contract din Autostrada Transilvania și includ tunelul Meseș, planificat să fie cel mai lung tunel rutier din România, măsurând 2,89 kilometri.
De la Poarta Sălajului la Nădășelu, aproape de Cluj-Napoca, lucrările sunt în desfășurare pe mai multe secțiuni, unele dintre ele fiind posibil de finalizat chiar în acest an.