Apa mării rămâne rece pe litoralul românesc: Fenomenul de „upwelling” și impactul asupra turiștilor

Apa mării rămâne rece pe litoralul românesc: Fenomenul de „upwelling” și impactul asupra turiștilor
Plaja Costinești. Foto: Dreamstime

Un fenomen meteorologic rar și neplăcut, care afectează turiștii, are loc în aceste zile în mai multe stațiuni de pe litoralul Mării Negre. Temperatura apei mării a continuat să scadă miercuri, atingând valori între 10 și 14 grade Celsius.

Vizitatorii litoralului românesc resimt disconfort din cauza temperaturii scăzute a apei. Acest fenomen, cunoscut sub numele de „upwelling”, implică ridicarea la suprafață a apei reci de la adâncime, cauzată de vânt, care înlocuiește apa caldă de deasupra.

O scădere accentuată a temperaturii apei a fost observată începând de ieri, 22 iulie, când s-a ajuns la 13-15 grade, față de 24-25 de grade în ziua precedentă. Din acest motiv, salvamarii au ridicat steagul galben pe mai multe plaje, avertizând turiștii asupra riscului de șoc termic din cauza diferențelor mari între temperaturile aerului și apei.

În continuare, apa mării rămâne rece și nu depășește 14 grade pe plaja din Costinești, conform informațiilor oferite de Meteoplus.

„Fenomenul intens de „upwelling” menține apa mării între 10° și 14°C în zona Constanța – Costinești (23 iulie). În mod obișnuit, temperaturile marine în această perioadă ar trebui să fie între 22° și 25°C”, conform unei postări pe pagina de Facebook a Meteoplus.

Explicații despre fenomenul „upwelling”

Fenomenul care aduce disconfort turiștilor pe litoralul românesc este cunoscut sub numele de upwelling.

Acest proces are loc atunci când vânturile puternice împing apa rece din adâncuri în sus, înlocuind cea caldă de la suprafață. În direcția opusă, fenomenul de „downwelling” se petrece atunci când vântul determină acumularea apei de la suprafață de-a lungul coastei, împingând-o în adâncime, conform unui site specializat în oceanografie.

Apa rece care ajunge la suprafață datorită upwelling-ului este, în general, mai bogată în nutrienți. Acești nutrienți îmbogățesc suprafața acvatică, rezultând o productivitate biologică crescută, motiv pentru care zonele cu upwelling frecvent sunt preferate pentru pescuit.

Foto: Dreamstime

Recomandari
Show Cookie Preferences