Știri de ultimă oră: Zelenski se pronunță in urma controverselor privind legea anticorupție

În urma promulgării rapide a unei legi ce subordonează agențiile anticorupție din Ucraina procurorului general, președintele Volodimir Zelenski a anunțat că va elabora o strategie nouă pentru abordarea corupției. Acest anunț vine ca răspuns la protestele naționale și la criticile severe venite din partea partenerilor europeni.
Miercuri, președintele Ucrainei a promis dezvoltarea unui plan anticorupție rapid, după ce legislația care restrânge independența agențiilor anticorupție a generat proteste chiar în contextul conflictului cu Rusia, atrăgând critici din partea partenerilor europeni.
Cu toate acestea, măsurile propuse nu au îmbunătățit relația cu agențiile vizate.
După discuțiile cu președintele, agențiile anticorupție au solicitat reinstaurarea autonomiei lor.
„Avem nevoie de acțiuni legislative clare și stabile care să restabilească garanțiile eliminate de parlament”, au declarat Biroul Național Anticorupție al Ucrainei și Procuratura Specializată Anticorupție, într-o postare comună pe Telegram.
Zelenski înaintează un plan renovat împotriva corupției
Miercuri, parlamentarii din opoziție și oficiali europeni au cerut Ucrainei să retragă legea recent promulgată de Volodimir Zelenski.
Proiectul fusese votat de urgență marți, după arestarea de către serviciile de securitate a doi oficiali anticorupție suspectați de legături cu Rusia.
Într-un discurs televizat, Zelenski a afirmat că agențiile de anticorupție, cunoscute drept Nabu și Sapo, vor continua să funcționeze „eliberate de influența rusă”.
„Toate trebuie purificate”, a subliniat el.
Miercuri dimineață, el a avut întâlniri cu șefi de la Nabu și Sapo, anunțând lansarea unui plan anticorupție nou în două săptămâni.
„Luăm în considerare opiniile societății”, a afirmat el pe Telegram.
„Ne confruntăm cu un inamic comun, ocupanții ruși, iar pentru a proteja statul ucrainean, este esențial ca sistemele juridice și de luptă împotriva corupției să fie puternice și să inspire un sentiment autentic de justiție.
Guvernul Zelenski criticat puternic
Legea a provocat reacții dure din partea unor aliați europeni ai Ucrainei, fiind cea mai aspră critică adresată guvernului Zelenski de la declanșarea conflictului cu Rusia.
Sute de cetățeni au protestat marți seara la Kiev și în alte orașe mari, primele manifestații de acest fel de când a început războiul.
Criticii legii afirmă că guvernul încearcă să limiteze munca agențiilor anticorupție pentru a proteja oficiali investigați.
Într-o țară care a fost mult timp catalogată drept una dintre cele mai corupte, acțiunile anticorupție sunt esențiale pentru sprijinul european și pentru deschiderea dialogului de aderare la UE.
Astfel, construcția unei infrastructuri anticorupție este crucială.
Actualul context riscă să îndepărteze partenerii fideli ai Kievului, într-un moment critic în care Zelenski caută să îmbunătățească relațiile cu Washingtonul și noua administrație americană.
Oficialii europeni au reacționat rapid față de legea nouă adoptată la Kiev.
„Agențiile anticorupție sunt cruciale pentru progresul reformelor din Ucraina. Orice limitare a activității acestora ar reprezenta un pas înapoi semnificativ”, a declarat ministrul olandez de externe, Caspar Veldkamp.
Benjamin Haddad, ministrul francez al Afacerilor Europene, a susținut că Ucraina mai are timp să anuleze legea.
Ministrul de externe al Germaniei a comunicat cu omologul ucrainean, avertizând că Ucraina riscă să piardă sprijinul european dacă atacurile asupra agențiilor anticorupție continuă.
Iaroslav Jelezniak, un parlamentar al opoziției, a anunțat că, alături de alți colegi, va propune un proiect de lege pentru anularea acestui act controversat, intenționând să-l conteste la Curtea Constituțională.
Aspirațiile europene ale Ucrainei sub amenințare
Legea a fost instaurată la o zi după ce autoritățile din Kiev au arestat un oficial Nabu suspectat de spionaj pentru Rusia și altul pentru legături comerciale nelegale cu Moscova.
De asemenea, ofițerii de securitate au desfășurat percheziții și arestări suplimentare printre angajații agenției, inclusiv pentru incidente rutiere.
Chiar dacă prezența rusă este o problemă, Nabu a afirmat că măsurile au dus la dificultăți semnificative în îndeplinirea mandatului său.
Corupția este frecvent invocată de investitori și cetățeni ca una dintre provocările majore ale Ucrainei.
Combaterea ei este o condiție esențială pentru ajutorul financiar occidental.
Analiștii din Ucraina avertizează că această legislație ar putea submina încrederea publicului în Zelenski, într-un moment critic al conflictului cu Rusia.
Aspirarea publicului către o integrare europeană este vitală pentru susținerea efortului de război, conform analistului Valerii Pekar.
„Doar democrația și drumul european ne pot aduce victorie”, a scris el pe rețelele sociale.