Contractul de racordare flexibil criticat ca o măsură ascunsă de raționalizare a energiei de către Asociația Prosumatorilor

Contractul de racordare flexibil criticat ca o măsură ascunsă de raționalizare a energiei de către Asociația Prosumatorilor
Panouri solare pe acoperișul unei locuințe. Colaj: Ion Mateș / Hotnews. Foto: Inquam Photos, Dreamstime

Asociația Prosumatorilor și Comunităților de Energie din România (A.P.C.E.) își exprimă dezacordul față de propunerea Ministerului Energiei, care printr-o Ordonanță de Urgență vrea să implementeze un „contract flexibil de racordare”. Aceasta ar permite restricționarea utilizării și injecției de energie în situații în care rețelele sunt aglomerate sau nu suficient modernizate.

„Deși este promovat ca o soluție temporară pentru o infrastructură energofagă și învechită, aceasta este de fapt o raționalizare ascunsă a consumului de energie, care afectează toți participanții: de la prosumatori, până la consumatori casnici și industriali”, se menționează într-un comunicat al organizației.

Conform asociației, specialiștii din cadrul Ministerului au tendința de a se depăși și de a externaliza redactarea ordonanțelor către firme de consultanță, selectând doar aspectele convenabile din Directivele Europene impuse de la Bruxelles.

Asociația subliniază că Directiva (UE) 2024/1711, care vizează reformarea pieței energiei electrice a UE, prevede clar obiective precum integrarea energiei din surse regenerabile, facilități de interconectare, protejarea consumatorilor și a pieței de retail, și măsuri de protecție în cazul crizelor de preț.

„Ministerul Energiei continuă să ignore cele mai multe dintre aceste obiective, alegând să adapteze doar ce i se potrivește, într-o manieră convenabilă și incompletă. Este esențial să respecte întreaga directivă, al cărei termen limita pentru implementare a fost stabilit pentru 17 ianuarie 2025”, susține Asociația Prosumatorilor.

„Modernizarea rețelelor, nu raționalizarea consumului de energie”

În loc să stimuleze investițiile necesare pentru modernizarea rețelelor, Ministerul Energiei adoptă o strategie regresivă, ce restricționează accesul la energie pentru toți participanții de pe piață, fie ei prosumatori, consumatori casnici sau industriali.

APCE afirmă că directiva permite chiar și limitarea temporară a prețurilor la energie pentru gospodării, IMM-uri și grupurile vulnerabile în vremuri critice, un punct absent din propunerile actuale ale ministerului.

Întrucât România înregistrează al patrulea cel mai înalt preț la energie în Europa după liberalizare, APCE consideră acest moment deja o perioadă critică pentru consumatori.

Reprezentanții asociației consideră că strategia actuală este o interpretare greșită a Directivei (UE) 2024/1711, care are ca scop îmbunătățirea pieței energiei electrice în UE.

În opinia APCE, planul Ministerului Energiei accentuează lipsa competenței și a investițiilor necesare în infrastructura de distribuție a energiei, periclitând principiile de nediscriminare și acces echitabil la rețea și subminând procesul de tranziție energetică și implicarea cetățenilor în producerea de energie verde.

„Raționalizarea consumului de energie în loc de îmbunătățirea infrastructurii este o cale periculoasă, care poate submina definitiv încrederea publicului în politicile energetice”, avertizează Asociația Prosumatorilor.

Propunerea Ministerului Energiei poate fi sintetizată ca „minimalizarea accesului la energie pentru a satisface nevoile tuturor”, afirmă APCE în comunicatul său.

APCE face apel la Ministerul Energiei să revizuiască urgent acest proiect și să prezinte un plan concret și coerent pentru modernizarea infrastructurii energetice naționale, aliniat cu implementarea deplină a Directivei (UE) 2024/1711.

Recomandari
Show Cookie Preferences