Locația viitoarei fabrici de obuziere blindate pentru armata română, detalii despre livrări și proiectul Hanwha

O importantă companie din domeniul apărării din Coreea de Sud își extinde activitățile în Europa, deschizând o fabrică în România, care ulterior va exporta și către alte țări. Într-un interviu, CEO-ul Hanwha Global Defense oferă informații despre locația noii fabrici, termenele de livrare pentru obuzierele K9 destinate Armatei române și aspectele legate de producția locală.
- În 2024, România a semnat un contract cu Hanwha Aerospace, în valoare de aproape 1 miliard de dolari, pentru achiziția a 54 de obuziere autopropulsate K9 Thunder de 155mm, alături de 36 de vehicule K10 pentru aprovizionarea cu muniție, parte a unui acord mai mare ce include, de asemenea, zeci de camioane militare și mii de obuze.
- Principala inovație e fabricarea în România a multor sisteme de artilerie K9, implicând și firme locale.
- Hanwha a înființat compania Hanwha Aerospace România și în interviul recent oferit se discută despre detalii precum locația fabricii, numărul de angajați, colaborările cu alte firme locale și termenele de livrare pentru echipamentele produse în România.
„România, un centru operațional în Europa”
Prezența Hanwha în România depășește acordul cu MApN, având implicații strategice importante, scopul fiind acela de a deveni un furnizor principal de armament în Europa.
„Considerăm că cea mai eficientă metodă este să ne stabilim aici, mai degrabă decât să exportăm produsele noastre. Deși am exportat din Coreea, recent am început să investim, iar România este văzută ca un centru operațional în Europa”, a declarat Michael Coulter, CEO-ul Hanwha Global Defense.
„În România, conștientizăm nevoia legată de partea industrială, domeniu în care ne concentrăm puternic. Am început deja demersurile pentru construcția fabricii și avem discuții avansate cu autoritățile pentru obținerea avizelor necesare”, afirmă reprezentantul Hanwha.
Fabrica Hanwha, construită de la zero în Dâmbovița
„Sperăm începerea construcției la finalul acestui an și demararea în prima parte a anului următor”, susține Coulter.
Acesta anunță și locația specifică a fabricii: Dâmbovița.
„Fabrica va fi construită de la zero. Peste 50% din obuzier va fi fabricat în România, iar scopul nostru este să maximizăm procesul de producție aici”, a adăugat Coulter, menționând parteneriate cu peste 30 de companii locale.
„Primul sistem va fi livrat din Coreea, al doilea va fi fabricat în România”
În contractul semnat, Hanwha se angajează să livreze trei sisteme de obuziere, fiecare având 18 obuziere K9, 12 vehicule K10 pentru suport, țeve de rezervă, vehicule de recuperare și camioane diverse.
Primul sistem va fi livrat la sfârșitul anului 2026 din Coreea de Sud, în timp ce fabrica din România va produce următoarele două sisteme pentru Forțele Terestre.
„Prima livrare va proveni direct din Coreea, în timp ce lucrăm la finalizarea fabricii până în 2027, astfel că al doilea sistem va fi produs local”, explică CEO-ul.
Fabrica din România va atinge capacitatea maximă odată cu livrarea celui de-al treilea sistem, programată pentru 2029.
Produse K9 și K10 din România pentru export
Pe lângă nevoile interne, Hanwha își propune să ofere servicii și produse și altor țări europene.
„Deși începem cu produsele pentru România, avem o bază extinsă de clienți în NATO și Europa. Planul este să furnizăm piese de schimb și servicii de mentenanță din fabrica românească, într-un interval scurt de timp, iar ulterior să căutăm noi clienți pentru producție în România”, afirmă Coulter.
Deși Hanwha are o comandă semnificativă în Polonia pentru 150 de obuziere, nu a deschis acolo o fabrică, optând în schimb pentru parteneriate cu companii locale.
„Puțin diferit față de contractul din România, unde ne propunem să construim o fabrică și să ne integrăm în industria de apărare românească, dorim să devenim un hub pentru obuziere K9 aici”, a explicat Coulter.
Vehicule militare Iveco fabricate în România ca parte a contractului de obuziere
Pe lângă sistemele K9 și K10, Hanwha va colabora cu industriile de apărare românești. Reprezentantul companiei a menționat mai multe firme locale, inclusiv Pro Optica și Elbit.
Iveco România va produce toate camioanele din cadrul sistemelor de obuziere la fabrica sa, asigurând susținerea necesară.
Fiecare sistem de obuziere va include 13 camioane de diferite tipuri de suport.
„Strategic, dorim să concentrăm producția local, crescând astfel capacitatea internă și sprijinind programul din țară și din regiune”, a subliniat Coulter.
Fabrica din Dâmbovița va genera în jur de 2.000 de locuri de muncă, iar unii angajați vor beneficia de formare în Coreea de Sud.
„Începem cu supervizorii și inginerii tehnici, iar în colaborare cu autoritățile locale, lucrăm la obținerea vizelor pentru instructorii coreeni”, explică CEO-ul.
„Estimăm că numărul angajaților va putea ajunge la 2.000, în funcție de lucrările pe termen lung pe care le vom realiza și oportunitățile care vor apărea în fabrică”, concluzionează reprezentantul Hanwha.
Coreenii vizează un contract imens pentru vehicule blindate de luptă pentru infanterie
Acesta se referă la o licitație viitoare pentru achiziția de vehicule blindate pe șenile, un contract estimat la aproape 3 miliarde de euro pentru 298 de vehicule.
În competiția pentru acest contract, Hanwha va concura cu vehiculul K21 Redback.
„Considerăm că este cel mai avansat vehicul de luptă pentru infanterie, având în vedere rezultatul pozitiv obținut în testele din Australia”, a declarat Coulter.
Un avantaj semnificativ este că MLI-ul K21 Redback împărtășește baze comune cu obuzierul K9.
„Vehiculele sunt construite pe aceeași platformă, ceea ce reduce dramatic complexitatea producției”, a continuat reprezentantul Hanwha.
Vor exista și unii parametri comuni pentru turela blindatului de luptă, împărțind astfel costurile de producție.
Hanwha a câștigat competiția de 7 miliarde de dolari Land 400 în Australia cu vehicule Redback, care utilizează același tip de turela UT-30 ca și vehiculele Piranha 5 utilizate de Armata Română.
Detalii despre fiecare sistem de obuziere autopropulsat achiziționat de România
Fiecare sistem de obuzier de calibru 155 mm, la nivel de Batalion, va fi compus din:
- 1. Obuzier autopropulsat de 155 mm: 18 unități;
- 2. Țeavă de rezervă de 155 mm: 9 bucăți;
- 3. Vehicule specializate pentru transport și încărcare muniție: 12 unități;
- 4. Post de observare auto propulsat: 9 unități;
- 5. Autostație meteorologică: 1 unitate;
- 6. Mijloc pentru evacuarea echipamentelor avariate: 3 unități;
- 7. Sistem de cercetare acustică: 3 unități.
De asemenea, împreună cu sistemele de obuzier vor fi furnizate și 18.000 de proiectile.
- – Proiectile explozive de 155 mm
- – Proiectile fumigene de 155 mm
- – Proiectile de iluminare de 155 mm
- – Proiectile inerte pentru instruire de 155 mm.
Termenele de livrare pentru obuzierele autopropulsate sunt următoarele:
- 1. Sistem obuzier de 155 mm: 3 sisteme – Sistem nr. 1 – T0+30 luni; Sistem nr. 2 – T0+40 luni; Sistem nr. 3 – T0+60 luni.
- 2. Proiectile explozive de 155 mm – 17.352 bucăți: T0+30 luni
- 3. Proiectile fumigene de 155 mm – 324 bucăți: T0+30 luni
- 4. Proiectile de iluminare de 155 mm – 324 bucăți: T0+30 luni
- 5. Proiectile inerte pentru instruire de 155 mm – 720 bucăți: T0+30 luni
Obuzierul autopropulsat K9
Obuzierele K9 Thunder sunt utilizate în nouă țări, dintre care cinci fac parte din NATO: Polonia, Norvegia, Estonia, Finlanda și Turcia. Peste 1.800 de unități K9 sunt în serviciu, reprezentând aproximativ 50% din piața globală a obuzierelor autopropulsate.
Polonia a semnat anul trecut un contract cu Coreea de Sud în valoare de 2,6 miliarde de dolari pentru achiziția a 150 de obuziere K9.
Sistemul K9 SPH (Self-Propelled Howitzer) a fost dezvoltat în 1999 în colaborare cu Agenția sud-coreeană pentru Dezvoltarea Apărării. Supranumit „Tunetul”, acest sistem de artilerie poate atinge ținte la distanțe de peste 40 km, având un tonaj de 47 de tone. K9 este optimizat pentru manevrarea rapidă post-spargere.
Versiunea K9A1 a adus modernizări semnificative, incluzând un sistem automat de manipulare a muniției. Noua generație de artilerie va putea trage mai mult de 10 cartușe pe minut cu un echipaj de doar trei persoane.