#Medici Buni Dr. Ciprian Marina, chirurg MedLife: „Detectarea unei tumori de colon în stadiu de polipi este o satisfacție enormă”

Principalul motiv de satisfacție pentru un chirurg este identificarea timpurie a afecțiunilor care pot pune viața pacientului în pericol și tratarea acestora, ideal cu o spitalizare minimă, astfel încât pacientul să își reia rapid activitățile. Acest punct de vedere este împărtășit de dr. Ciprian Marina, medic primar chirurgie generală la Centrul Medical MedLife Târgu Jiu. A petrecut patru din cei șase ani de rezidențiat în Franța, unde a acumulat experiență practică, iar în prezent este specializat în proctologie, o arie care îi permite să abordeze afecțiuni foarte frecvente, inclusiv cancerul colorectal, tot mai frecvent diagnosticat la tineri.
Dr. Ciprian Marina este medic primar de chirurgie generală cu specializare în proctologie. „Eram în funcția de medic la spitalul din Novaci, Gorj, iar managerul unității m-a sugerat pentru un curs de perfecționare la Timișoara“, declara dr. Ciprian Marina. A învățat o serie de tehnici minim invazive ce puteau fi aplicate și în spitalele din provincie, realizând avantajele acestor metode în tratamentul afecțiunilor frecvente precum boala hemoroidală, fisurile anale, polipii la nivelul colonului și rectului, dar și papiloamele cauzate de virusul HPV (virusul papiloma uman). Aceste afecțiuni, deși non-tumorale, provoacă un disconfort semnificativ pacienților, iar medicul subliniază că frecvența lor în România a crescut, ceea ce l-a îndrumat să se concentreze pe această arie.
Afecțiuni actuale: hemoroizii și bolile inflamatorii intestinale
Mulți pacienți care vin la Centrul Medical MedLife din Târgu Jiu solicită endoscopii diagnostice și evaluări proctologice. „Șapte din zece persoane se confruntă cu boala hemoroidală. Este o problemă a societății moderne, dată de stilul nostru de viață sedentar. Ce altădată era considerată o afecțiune profesională – întâlnită la șoferi sau bicicliști – acum este comună. Pe deasupra, alimentația deficitară în fibre duce la o creștere a constipației. Fibrele sunt esențiale pentru un tranzit intestinal sănătos și contribuie și la prevenirea cancerului colorectal“, afirmă dr. Ciprian Marina.
De asemenea, epidemiile bolilor inflamatorii intestinale s-au intensificat în ultimii ani. „În perioada 2010-2015, în timpul rezidențiatului, vedeam rareori cazuri de acest tip. Acum, odată cu dezvoltarea societății și schimbările din dieta populației, aceste afecțiuni au devenit din ce în ce mai frecvente, cu un impact semnificativ asupra tinerilor“, a adăugat medicul.
Cea mai tânără pacientă diagnosticată cu o boală inflamatorie intestinală avea doar 16 ani. „Din păcate, aceste afecțiuni nu beneficiază de un tratament curativ, medicamentele disponibile ajută doar la controlul simptomelor și la ameliorarea episoadelor acute. Există, totuși, centre specializate în România, iar în Oltenia, avem unul la Craiova“, precizează medicul.
Suspiciunea de boală inflamatorie intestinală este ridicată în cazul pacienților care au un istoric de slăbiciune, cu episoade persistente de constipație sau diaree. „Adesea, acești pacienți ajung la colonoscopie, și în acest moment ridicăm suspiciunea de boală. Ulterior, îi trimitem la centrul specializat pentru confirmare și tratament”, completează dr. Marina.
Se crede că aceste boli inflamatorii intestinale sunt strâns legate de tipul de dietă din societățile dezvoltate. „Dieta contemporană, bogată în alimente rafinate, procesate și conservate, are un impact negativ asupra sănătății intestinale. După căderea comunismului, modul de alimentație de tip occidental a pătruns în România, aducând o avalanșă de substanțe chimice care afectează colonul“, avertizează chirurgul.
„Există o fereastră largă de timp pentru depistarea pacienților, înainte de a ajunge la cancer“
Este esențial de reținut că 95% din tumorile maligne de colon evoluează din polipii colonici în timp.
„Polipii se dezvoltă pe parcursul unui interval lung de timp. O tumoare colorectală poate apărea într-un interval cuprins între 10 și 20 de ani. Astfel, există oportunitatea semnificativă de a depista aceste neoplasme înainte de a evolua. Pentru cei care au un istoric familial de cancer colorectal, această fereastră este mult mai mică, doar cinci ani. O colonoscopie efectuată la 45 de ani, în caz de depistare a polipilor, poate preveni avansarea spre cancer“, explică medicul.
Pacienții cu cancer de colon ajung adesea să fie diagnosticați tardiv, datorită absenței unui program național de screening. Cei care nu au un istoric familial de cancer, polipoză sau sindroame genetice asociate cu un risc crescut sunt sfătuiți să facă o colonoscopie la vârsta de 45 de ani, urmată de una la fiecare zece ani, dacă prima este negativă.
Există și tipuri de cancer de colon care nu se dezvoltă din polipi și care, din păcate, progresează rapid, fiind greu de diagnosticat la începutul evoluției, subliniază medicul.
Anemia poate fi un semn al prezenței unei tumori
Adesea, anemia poate indica necesitatea unei colonoscopii în contextul evaluării hematologice și poate revela existența unor tumori digestive: „Pacienții se prezintă adesea slăbiți, cu hemoglobină scăzută. Alte semne de alarmă includ sângerări in scaun, scăderea în greutate sau tulburări de tranzit. Realizăm colonoscopii și uneori gastroscopii, descoperind tumori ce sângerează“, spune medicul.
Pregătirea corespunzătoare a pacientului înainte de colonoscopie este esențială. „Pe un colon necurat, vizibilitatea este limitată. De aceea, pacienții trebuie să administreze soluții laxative pentru a asigura o curățare adecvată înainte de procedură“, adaugă chirurgul.
Mulți pacienți se tem de această procedură, deși efectuată cu anestezie intravenoasă pentru un confort optim. „Anestezia induce un somn profund și o colonoscopie durează, în medie, 20-30 de minute, în funcție de complexitate. Eu mă ocup doar de biopsii, nu și de proceduri terapeutice. Polipii pot fi abordați de medicii gastroenterologi cu specializare în endoscopie terapeutică“, clarifică medicul.
În cazul identificării unui polip, se realizează rezecția endoscopică, pacientul devenind unul cu risc. Aceasta înseamnă că va urma un program de monitorizare la 1, 3 și 5 ani post-procedură. „Polipul poate recidiva. Poate rămâne un fragment mic care să nu fie observat, provocând astfel recidiva. Din păcate, am avut pacienți la care, la șase luni după o intervenție, am descoperit un polip nou, cu o formă displazică, adică precanceroasă“, afirmă medicul.
Factorul timp poate influența rezultatul în cazurile cu polipi de colon
Dr. Ciprian Marina a avut ocazia să depisteze tumori maligne în urma unui simplu examene fizic. „Am descoperit polipi semnificativi în timpul unui tușeu rectal și i-am rezecat. În urma analizei histopatologice, s-a confirmat natura malignă a acestora. Aceste cazuri reprezintă succese, demonstrând că un diagnostic timpuriu poate duce la vindecare cu intervenție minimă. O întârziere de câteva luni ar fi putut transforma un caz simplu într-unul complicat.”
Un exemplu relevant este cazul unei paciente din Italia. După episod sistematic de sângerării rectale din cauza unui polip anal, intervenția simplă efectuată la cabinet a dus la descoperirea unui cancer în stadiu incipient. Examinările suplimentare nu indicau alte probleme, iar pacienta a fost doar monitorizată. „Să găsești o tumoare în faza de polipi și să îi salvezi viața este o satisfacție enormă pentru un medic“, concluzionează dr. Marina.
Spitalizare mai scurtă, recuperare rapidă
Un aspect esențial în tratamentul pacienților este durata spitalizării. Pacienții care sunt externați mai rapid se simt mai bine atât fizic, cât și psihic. O spitalizare mai scurtă este legată de o depistare timpurie a afecțiunii și de intervenții chirurgicale precise și minim invazive.
„Am observat acest model în timpul rezidențiatului în Franța și l-am aplicat și aici. Este important ca timpul petrecut în spital să fie cât mai redus, în general de aproximativ trei zile. Majoritatea operațiilor, cum ar fi colecistectomiile sau cele pentru hernii, permit o recuperare rapidă. Cu recomandările adecvate, pacienții se pot întoarce rapid acasă pentru o recuperare optimă“, a adăugat medicul.
O altă practică esențială în chirurgia digestivă este realimentarea precoce a pacienților: „În practica mea, încep realimentarea imediat în seara intervenției, chiar pentru cei care au beneficiat de anestezie generală. Reînceperea tranzitului intestinal se corelează cu alimentația timpurie și mobilizarea rapidă după intervenție, pe lângă o spitalizare scurtă.“
Mediul uman al unui medic de succes
Născut în Apuseni, dr. Marina a petrecut primii ani din viață la munte: „Mama spunea că ne jucam cu puii pentru a vedea ce este înăuntru. Am fost mereu atras de activități practice, iar chirurgia a fost mereu domeniul care m-a pasionat cel mai mult“, își amintește medicul, subliniind stresul asociat cu meseria sa.
Dr. Ciprian Marina consideră că un medic de succes este acela care, pe lângă formarea sa profesională solidă, este și onest: „Este important să fii conștient atunci când o situație te depășește și să cauți ajutor. Trebuie să investighezi pacienți, căutând cele mai potrivite echipe de specialiști pentru a-i trata eficient.”
Lipsa profesionalismului în domeniul medical poate compromite viața pacientului sau poate determina un tratament inadecvat. Un alt aspect esențial este empatia față de pacienți: „Un medic bun trebuie să integreze empatia în relația cu pacienții și familiile acestora. Aceasta facilită comunicarea și crește încrederea, îmbunătățind aderența pacientului la sfaturile medicului“, a concluzionat dr. Ciprian Marina.
***
Află mai multe informații pe teme medicale în secțiunea dedicată subiectelor relevante.
Acest articol este susținut de MedLife, rețeaua principală de servicii medicale private din România, care își propune să ofere informații utile pentru o viață sănătoasă.
Sănătatea rămâne esențială pentru fericirea românilor. La MedLife, satisfacția pacienților ne motivează să oferim cele mai bune soluții medicale.
Indiferent de domeniu, MedLife vă pune la dispoziție specialiști competenți, acompaniați de cele mai avansate tehnologii și o infrastructură modernă, pentru a asigura o îngrijire personalizată.
Pentru mai multe detalii despre serviciile disponibile, accesați https://www.medlife.ro/
Articol finanțat de MedLife.