Ministerul Apărării combate un nou fals în mediul online: „Se răspândesc postări alarmiste”

Ministerul Apărării Naționale (MApN) a avertizat, marți, asupra postărilor alarmiste din mediul online care afirmă eronat că a început procesul de încorporare. MApN a subliniat că nu are în plan reintroducerea serviciului militar obligatoriu, ci se concentră pe recrutarea voluntară a rezerviștilor.
„Încercăm să clarificăm că NU au debutat ÎNCORPORĂRILE! Reiterăm că serviciul militar obligatoriu a fost suspendat în România în timpul păcii, începând cu 1 ianuarie 2007, conform Legii 395/2005, care a statuat tranziția la serviciul militar pe bază de voluntariat”, a precizat MApN într-o postare pe rețelele sociale.
MApN a menționat ca un exemplu de informație falsă o apariție presumată pe TikTok.
„Se răspândesc online postări alarmiste, precum cea din imagine, care susțin eronat că a început încorporarea, când, de fapt, este foarte probabil ca imaginile să înfățișeze înmânarea ordinelor de chemare pentru un exercițiu de mobilizare sau clarificarea situației militare”, a declarat MApN.
Instituția a precizat că, în prezent, se desfășoară exercițiul MOBEX OT-GR-TR-25, programat între 26 și 30 mai 2025, în județele Olt, Giurgiu și Teleorman, având ca scop evaluarea rezervei de mobilizare.
„Exercițiile de acest tip sunt planificate periodic, având scopul de a verifica capacitatea unităților militare de a se completa cu personal și tehnică, precum și de a întări coeziunea între militarii activi și rezerviști. Ultima acțiune de instruire de acest fel a avut loc între 14 și 18 octombrie 2024, în județele Buzău și Ialomița (Exercițiul MOBEX BZ-IL-24)”, a adăugat comunicatul.
MApN a explicat că emiterea periodică a ordinelor de chemare pentru clarificarea situației militare este o procedure standard, conform Legii 446/2006, care reglementează pregătirea populației pentru apărare.
„Aceste documente sunt prezentate, conform art. 45, alin. (1) lit. a) din aceeași lege, de către funcționarii structurilor Ministerului Afacerilor Interne, iar refuzul de a le primi este considerat contravenție, conform art. 80 din legea nr. 446/2006”, mai afirmă MApN.
MApN îndeamnă cetățenii să se informeze din surse oficiale.
„Dorim ca cetățenii să manifeste bună-credință în respectarea obligațiilor legale și să nu devină ținti ale dezinformărilor. Probabil că scopul acestor manipulări este de a provoca confuzie, panică și incertitudine în rândul populației, bazându-se pe speculații și interpretări care nu au legătură cu realitatea. Verificați informațiile din surse oficiale!”, a concluzionat MApN.