Nicușor Dan a prezentat statisticile pentru 2024 privind cablurile de internet, TV și telefonie eliminate din București
Primarul general Nicușor Dan a declarat luni că aproximativ 300 km de cabluri aeriene pentru servicii de telecomunicații (inclusiv internet, televiziune și telefonie) au fost scoase de pe stâlpii Capitalei în anul recent încheiat. Acest proces de dezafectare a cablurilor implică transferul lor în rețeaua subterană de fibră optică Netcity, care este în continuă dezvoltare în București.
Nicușor Dan a oferit luni o actualizare pe rețelele sociale cu privire la acest demers.
„În anul anterior, am eliminat aproximativ 300 km de cabluri aeriene pentru servicii de telecomunicații de pe stâlpii Capitalei. În total, în ultimele patru ani, rețeaua Netcity a transferat 1.300 km de cabluri aeriene în variante subterane, sigure și autorizate”, a menționat primarul.
Primarul a explicat că procesul de dezafectare se efectuează în mai multe etape: inițial, se construiește infrastructura subterană pentru telecomunicații, deținătorii cablurilor sunt notificați, iar ulterior serviciile sunt livrate prin intermediul acestor cabluri subterane. Ultimul pas constă în îndepărtarea cablurilor vechi de pe stâlpi, realizată de Compania Municipală Iluminat Public București.
Controversa privind rețeaua subterană de fibră optică Netcity din București
Compania Netcity Telecom, parte a grupului UTI, este concesionara rețelei Netcity, având responsabilități în proiectarea, realizarea și întreținerea tehnică și comercială a infrastructurii subterane din București, ce are ca scop în principal găzduirea rețelelor de comunicații electronice preexistente, care funcționau în mare parte pe stâlpi.
Netcity Telecom beneficiază de un monopol, având prin contractul de concesiune dreptul exclusiv de a implementa și gestiona rețeaua Netcity pentru o durată de 49 de ani.
De-a lungul timpului, proiectul a generat numeroase controverse. În februarie 2020, Consiliul Concurenței a impus o amendă de 2.183.552 lei (aproximativ 460.000 euro) pentru Netcity Telecom, din cauza abuzului de poziție dominantă, fapt pe care compania l-a recunoscut.
Eric Băleanu, președintele Asociației Interlan, care deține firma Interlan Internet Exchange și a reclamat neregulile la autoritatea de concurență, a declarat atunci că amenda inițială propusă fusese de 3,97 milioane de lei, în timp ce asociația are de recuperat un prejudiciu estimat la 650.000 de euro de la Netcity Telecom.
La finalul anului 2023, infrastructura subterană a Netcity permitea conectarea a peste 50.000 de imobile, inclusiv ansambluri rezidențiale și clădiri de birouri, iar acoperirea continuă să se extindă în toate sectoarele din București.