Noua conducere a Bistriţei renunţă la două proiecte ecologice cu finanţare europeană deja obţinută. Ce planuri are noul primar
În cadrul unei şedinţe extraordinare, Consiliul Local Bistriţa a decis ieri să abandoneze două proiecte ecologice ce primiseră o finanţare europeană în valoare de aproximativ 16 milioane de lei, menite să creeze perdele verzi de protecţie pe marginea Drumului Naţional 17 şi să dezvolte păduri urbane.
Noul primar, Gabriel Lazany (PSD), a iniţiat această decizie invocând diferenţe în viziunea de dezvoltare urbană faţă de administraţia anterioară, conform relatărilor.
Din cei 20 de consilieri prezenţi la şedinţa de vot, 11 au susţinut renunţarea la finanţările europene, în timp ce consilierii din partea PNL s-au opus.
Pentru proiectul intitulat „Amenajare perdele verzi limitrofe DN17 în Unirea şi Viişoara”, estimat la 14 milioane de lei, inclusiv TVA, contractul de finanţare fusese semnat în ultima zi de mandat a fostului primar, Ioan Turc (PNL).
Gabriel Lazany a argumentat că doreşte să extindă DN 17 la patru benzi prin cartierele Viişoara şi Unirea, acest proiect fiind incompatibil cu amenajarea perdelelor verzi.
„Consider că fluidizarea traficului în municipiul Bistriţa este o prioritate, cum a fost semnalat înainte de preluarea mandatului de primar. Proiectul de extindere a arterei rutiere nu poate fi implementat în paralel cu realizarea perdelelor verzi în jurul DN 17. Am constat, în urma discuţiilor cu Agenţia de Dezvoltare Nord-Vest, că ar putea exista o utilizare mai eficientă a fondurilor locale, dat fiind că, conform unei hotărâri anterioare, contribuţia noastră în acest proiect se ridica la 3.667.154,74 lei inclusiv TVA, din care cheltuielile neeligibile erau 3.457.623,55 lei inclusiv TVA”, a explicat primarul în documentaţia ce a însoţit propunerea.
Reacţia fostului primar
Ioan Turc, fostul primar al Bistriţei, actualmente consilier municipal, a criticat în cadrul şedinţei decizia de extindere la patru benzi.
„Soluţia nu este să direcţionezi traficul prin faţa casei oamenilor. Centura ocolitoare este soluţia optimă. În 2021, am semnat un protocol cu Ministerul Transporturilor pentru a studia fezabilitatea drumurilor rapide, inclusiv centura ocolitoare, care ar putea fi realizată de Primărie. Aceasta este adevărata soluţie”, a subliniat Turc.
Al doilea proiect abandonat este cel pentru „Crearea de păduri urbane în Bistriţa”, cu o valoare de aproximativ 1,9 milioane de lei, fără TVA, încheiat cu Ministerul Mediului.
Conform planului, ar fi fost plantaţi arbori pe 40.000 de metri pătraţi în diverse zone ale oraşului, cea mai mare suprafaţă fiind în cartierul Unirea, adiacenta parcului dendrologic.
Primarul Lazany a anunţat în cadrul şedinţei că intenţionează să transfere terenul din cartierul Unirea, destinat pădurilor urbane, către Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud pentru a dezvolta, în colaborare cu Ministerul Sănătăţii, un centru de tratament pentru dependenţe în rândul tinerilor.