Pavel Durov, cofondatorul Telegram, acuză din nou Franța de intervenție în alegerile românești, făcând referire la șeful serviciului de informații.

Pavel Durov, cofondator și CEO al aplicației de mesagerie Telegram, a reluat marți acuzația că serviciile secrete franceze l-au presat pentru a se implica în alegerile prezidențiale din România din 2025, conform AFP. Această acuzație a fost negat de serviciul de informații externe francez, care a fost menționat de Durov.
În cadrul Oslo Freedom Forum, Durov a contestat, fără a aduce dovezi, dezmințirea transmisă săptămâna trecută de DGSE, în contextul în care agenția se confruntă cu acuzații legate de activitatea infracțională pe platforma Telegram.
„Am fost într-adevăr abordat de către șeful serviciului de informații francez, Nicolas Lerner, solicitându-mi închiderea canalelor conservatoare românești de pe Telegram înainte de alegeri”, a afirmat Durov prin intermediul unui video, menționând că autoritățile franceze i-au refuzat călătoria în Norvegia.
„Este esențial să avem claritate în privința tipurilor de solicitări pe care le primim”, a adăugat cofondatorul Telegram, fără a oferi dovezi suport pentru afirmațiile sale.
În vârstă de 40 de ani și deținător al pașapoartelor francez și rus, Pavel Durov a fost reținut la Paris în august 2024 și este investigat pentru conținut ilegal pe platforma sa de mesagerie.
DGSE neagă cu fermitate acuzațiile formulate de Durov.
DGSE a publicat o declarație săptămâna trecută, în care afirmă că a avut mai multe întâlniri cu Durov de-a lungul timpului „pentru a-l informa ferm despre responsabilitățile companiei sale și despre cele personale în combaterea amenințărilor teroriste și a pornografiei infantile”.
Cu toate acestea, DGSE respinge „cu fermitate” acuzațiile conform cărora ar fi solicitat interzicerea conturilor legate de orice proces electoral în aceste întâlniri.
Tot marți, Durov a afirmat că Telegram „a primit o solicitare din partea poliției franceze de a bloca un canal public creat de protestatari de extremă stângă”.
El a declarat că canalul „părea complet legitim și am refuzat să ne supunem, asumându-mi riscuri personale evidente.”
Recent, OpenMinds, o companie axată pe combaterea influenței autoritare, a raportat că 24% din canalele Telegram în limba română difuzează ce a fost catalogat ca dezinformare susținută de Kremlin. Telegram a răspuns atunci că utilizatorii primesc exclusiv conținutul pentru care s-au abona.