Prețurile uleiului de motor și altor combustibili din magazine ar putea crește din cauza neclarităților legislative, spun consultanții fiscali

Prețurile uleiului de motor și altor combustibili din magazine ar putea crește din cauza neclarităților legislative, spun consultanții fiscali
Ulei de motor pe rafturile magazinelor. Foto: Clearvista | Dreamstime.com

Camera Consultanților Fiscali a solicitat Ministerului Finanțelor să clarifice dacă magazinele și service-urile auto sunt obligate să achite impozitul suplimentar pentru persoanele juridice care desfășoară activități în domeniile petrol și gaze naturale, impozit de 0,5% din veniturile totale. Aceștia avertizează că, din cauza acestei ambiguități, uleiul de motor, lemnele de foc și alți combustibili ar putea dispărea de pe rafturi și se vor scumpi.

„Există doi coduri CAEN care creează confuzie: 4671 și 4730. Aceste coduri acoperă, pe lângă comerțul cu combustibili gazoși și pe bază de petrol, și alte tipuri de combustibili sau produse derivate. Este vorba despre lemn de foc, brichete, peleți, naftalină, uleiuri lubrifiante, antigel și cărbune”, a declarat Dan Manolescu, președintele Camerei Consultanților Fiscali, într-un comunicat.

Prin urmare, agenții economici care vând aceste produse ar putea deveni contribuitori la impozitul suplimentar, fie că este vorba despre magazine sau automatizări auto care comercializează, de exemplu, ulei de motor.

Magazinele s-ar putea retrage de la vânzarea uleiului de motor și a altor combustibili, ceea ce i-ar face mai greu de găsit și mai scumpi

Camera Consultanților Fiscali a revenit cu o solicitare pentru clarificări, după ce în decembrie 2024 a alertat Ministerul Finanțelor cu privire la confuzia existentă.

Ministerul Finanțelor a emis pe 31 decembrie 2024 un ordin (6830/2024), iar lista codurilor CAEN care ar trebui să aplice impozitul a rămas neschimbată, deși se putea rezolva problema atunci.

„Există riscul ca, începând cu ianuarie 2025, contribuabilii care își desfășoară activitatea în aceste domenii să fie nevoiți să plătească impozitul suplimentar. Aceasta le-ar putea provoca probleme financiare majore prin creșterea semnificativă a poverii fiscale și ar putea determina modificări în strategia comercială, conducând la eliminarea din oferta de produse a acelor categorii ce devin eligibile pentru impozit, având drept consecință efecte asupra prețului și disponibilității acestora pe piață”, au adăugat consultanții fiscali.

Sursa foto: Dreamstime

Recomandari
Show Cookie Preferences