România solicită sancțiuni severe împotriva Rusiei. Alte nouă națiuni UE cer măsuri „cât mai curând”

România solicită sancțiuni severe împotriva Rusiei. Alte nouă națiuni UE cer măsuri „cât mai curând”
Livrări de gaze rusești , Foto: Kirill Kukhmar / TASS / Profimedia

Un grup de zece țări membre ale Uniunii Europene, inclusiv România, a solicitat ca blocul celor 27 de state să interzică importurile de gaz prin conducte și gaz natural lichefiat (GNL) din Rusia, conform unui document consultat de Reuters, pe fondul discuțiilor din Europa privind noi sancțiuni împotriva Moscovei ca reacție la conflictul din Ucraina.

Conform Reuters, Uniunea Europeană lucrează la cel de-al 16-lea pachet de sancțiuni menite să afecteze economia Rusiei, înainte de a se împlini trei ani de la invazia inițiată de Moscova în Ucraina.

Cele zece state, printre care se numără Republica Cehă, Danemarca, Estonia și Finlanda, doresc ca Europa să adopte măsuri suplimentare vizavi de exporturile de combustibil din Rusia, pentru a diminua veniturile care ajung la guvernul de la Moscova.

„Ca obiectiv esențial, este imperativ să se interzică importul de gaz rusesc și GNL cât mai repede posibil”, au subliniat aceste țări într-un document comun consultat de Reuters.

Documentul a fost semnat și de Irlanda, Letonia, Lituania, Polonia, România și Suedia.

„O soluție alternativă la interzicerea imediată ar putea fi o reducere treptată a consumului de gaz rusesc și GNL, conform planului stabilit în foaia de parcurs RePowerEU”, se menționează în document, referindu-se la țelul actual al UE de a încheia utilizarea combustibililor fosili din Rusia până în 2027.

Până acum, Uniunea Europeană a impus sancțiuni asupra importurilor maritime de petrol din Rusia, dar nu a interzis importurile de gaz rusesc, deoarece unele state membre sunt încă dependente de aceste surse.

Cele zece țări susțin că ar trebui să fie interzis, de asemenea, accesul petrolierelor rusești de GNL în porturile Uniunii Europene.

Documentul a fost, de asemenea, menționat de Bloomberg News luni.

Comisia Europeană lucrează la un plan detaliat pentru reducerea dependenței de energia rusească. Adoptarea sancțiunilor – cea mai eficientă metodă de a stopa importurile de combustibil din Rusia – ar necesita acordul unanim al tuturor statelor membre.

Premierul ungar Viktor Orban s-a opus anterior sancțiunilor energetice împotriva Rusiei, iar premierul slovac Robert Fico a afirmat săptămâna trecută că a asigurat aprovizionarea cu gaz pentru Slovacia în timpul unei întâlniri cu președintele rus Vladimir Putin, în decembrie.

De la începutul anului 2022, importurile europene de gaze din Rusia, vechiul furnizor principal, au scăzut semnificativ, în timp ce blocul a crescut importurile de GNL din Statele Unite și a extins utilizarea surselor de energie regenerabilă pentru a compensa deficitul.

Importurile de gaz rusesc au suferit o și mai mare reducere în această lună, în urma expirării unui contract care asigura livrări de combustibil din Rusia prin intermediul Ucrainei. Slovacia a promitem că va încerca să reia acest acord.

Recomandari
Show Cookie Preferences