Sebastian Guţiu, Schoenherr şi Asociaţii SCA: Interes crescut în diversificarea portofoliilor imobiliare

Strategia de diversificare a portofoliului imobiliar devine tot mai populară printre dezvoltatori și investitori, având rolul de a minimiza riscurile, de a crește randamentele și de a capitaliza pe potențialul diferitelor tipuri de proprietăți și regiuni. Provocările recente, cum ar fi efectele pandemiei asupra pieței de birouri, blocajele urbanistice din București sau dificultățile în obținerea de finanțare, sunt doar câteva motive care determină o astfel de decizie.
„Observăm o creștere a interesului dezvoltatorilor și investitorilor de a-și diversifica portofoliile. Indiferent dacă ne referim la noi tipuri de active sau la extinderea geografică, diversificarea aduce multiple avantaje, dar și provocări, mai ales atunci când se pătrunde pe un segment nou de piață, fie că este vorba despre o nouă zonă sau o industrie inovatoare, cum ar fi dezvoltarea energiilor regenerabile sau a datacenters.” – a afirmat Sebastian Guțiu, managing partner la Schoenherr şi Asociaţii SCA.
Recent, dezvoltatorii și investitorii imobiliari s-au întâlnit la un eveniment organizat de Schoenherr şi Asociaţii SCA, avându-i ca speakeri pe Alina Necula (country manager, Lion’s Head), Oana Rădulea (managing partner, SEMA Real Estate) și Anda Constantin (group chief operating officer, Yellow Tree Group).
„În România, Lion‘s Head este binecunoscut datorită clădirilor de birouri Oregon Park. Din 2022, am început extinderea în sectorul logistic, unde identificăm un potențial substanțial. După ce nu am găsit oferte potrivite pentru active deja existente, ne-am orientat spre dezvoltare. Anul trecut, am achiziționat un teren de 15 hectare în Popești-Leordeni pentru a construi primul nostru proiect logistic, planificat să aibă o suprafață de aproximativ 86.000 m2. Intenționăm să începem construcția în luna mai a acestui an, cu o primă etapă de 20.000 mp. Suntem acum aproape de obținerea autorizației de construire.” – a declarat Alina Necula la eveniment.
„În ultimii 15 ani, am dezvoltat peste 150.000 mp de birouri clasa A. Unele dintre aceste proiecte au fost vândute, iar altele rămân în portofoliul nostru. Acum ne extindem portofoliul cu un proiect rezidențial pe platforma SEMA, în care ne aflăm în prezent în stadiul de pregătire. De asemenea, ne vom lansa și un parc fotovoltaic, pentru care am finalizat achiziția terenului și suntem în faza de avizare. Această extindere va sprijini activitatea noastră imobiliară, deoarece ne va permite să generăm energie verde și să asigurăm independența energetică a proiectelor noastre.” – a subliniat Oana Rădulea.
„Grupul nostru de investiții imobiliare Yellow Tree activează în șase țări, cu peste 50 de clădiri deținute, și ne îndreptăm spre extinderea în alte două regiuni. Colaborăm în diverse sectoare, astfel că portofoliul nostru include clădiri de birouri, proiecte logistice, hoteluri, centre medicale și active comerciale sau rezidențiale. În București, administrăm șase clădiri de birouri și un spațiu logistic, și suntem angajați în diversificarea tipurilor de active deținute. Anul acesta este debutul nostru în dezvoltarea imobiliară, România fiind prima destinație pentru un nou proiect.” – a menționat Anda Constantin.
Dezvoltatorii și investitorii imobiliari au analizat în detaliu factorii care influențează diversificarea portofoliilor, precum și provocările întâmpinate în explorarea de noi sectoare sau extinderea în alte locații.
„Diversificarea portofoliului imobiliar implică provocări juridice importante. Dezvoltatorii trebuie să se conformeze cu noile reglementări atunci când explorează sectoare imobiliare sau industrii noi, precum producția de energie din surse regenerabile. De asemenea, trecerea de la un model de afaceri B2B la B2C, ca în cazul proprietarilor de birouri care intră pe piața rezidențială, vine cu cerințe specifice, inclusiv reglementări de protecție a consumatorului. În plus, extinderea în noi localități necesită o bună înțelegere a reglementărilor locale în domeniul urbanismului.” – a explicat Mădălina Mitan, avocat specializat în real estate la Schoenherr şi Asociaţii SCA.
Schoenherr este o firmă de avocatură regională, activă în Europa Centrală și de Est și de Sud-Est, cu 15 birouri deschise. Prezentă în România din 1996, oferă servicii juridice esențiale pentru companiile din domeniul imobiliar și nu numai. Avocații Schoenherr sunt recunoscuți pe plan internațional pentru expertiza lor în domeniul real estate.
Articol redactat cu sprijinul Schoenherr & Asociații.