Tuberculoza a devenit cea mai mortală maladie infecțioasă din lume
Conform unui raport publicat marți de Organizația Mondială a Sănătății (OMS), tuberculoza a depășit COVID-19 și a devenit sursa principală de decese cauzate de boli infecțioase în anul 2023, evidențiind provocările întâmpinate în eforturile globale de eradicare a acestei afecțiuni.
În 2022, circa 8,2 milioane de persoane au fost diagnosticate pentru prima dată cu tuberculoză, marcând cel mai înalt nivel de raportare de la începutul monitorizării globale a bolii de către OMS în 1995. Comparativ, în 2022 au fost raportate 7,5 milioane de cazuri.
Rezultatele sugerează că eradicarea tuberculozei rămâne un țel îndepărtat, întrucât lupta împotriva acestei boli se confruntă cu obstacole persistente, printre care se numără o subfinanțare considerabilă.
„Este inacceptabil că tuberculoza continuă să provoace atât de multe decese și îmbolnăviri, în condițiile în care avem instrumentele necesare pentru prevenirea, detectarea și tratarea acestei boli”, a declarat Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al OMS.
Peste un milion de decese cauzate de tuberculoză în fiecare an
Numărul deceselor cauzate de tuberculoză a scăzut la 1,25 milioane în 2023, de la 1,32 milioane în 2022. Totodată, numărul total de persoane afectate de tuberculoză a crescut ușor, atingând aproximativ 10,8 milioane în 2023.
Pentru anul 2023, diferența dintre estimările de cazuri noi de tuberculoză și cele raportate s-a redus la aproximativ 2,7 milioane, reprezentând o scădere semnificativă comparativ cu vârful crizei COVID-19, când a fost de aproximativ 4 milioane în anii 2020 și 2021.
Obiectivele globale de reducere a poverii tuberculozei nu progresează conform planului, fiind necesare avansuri considerabile pentru a îndeplini țintele stabilite pentru 2027, au menționat oficialii OMS.
Statele cu venituri mici și medii suportă 98% din povara globală a tuberculozei și se confruntă cu o lipsă semnificativă de resurse financiare.
Între timp, tuberculoza rezistentă la medicamente multiple constituie o continua provocare pentru sănătatea publică, conform specialiștilor OMS.
- Unul din cinci cazuri de tuberculoză din Uniunea Europeană este raportat în România. Institutul Marius Nasta a evidențiat o "creștere semnificativă" a numărului de cazuri în 2022, comparativ cu 2021.