Un obiect interstelar misterios, de opt ori mai mare decât Jupiter, provoacă anomalii în sistemul solar: Descoperirile cercetătorilor după 50.000 de simulări computerizate

Un obiect interstelar misterios, de opt ori mai mare decât Jupiter, provoacă anomalii în sistemul solar: Descoperirile cercetătorilor după 50.000 de simulări computerizate
Pământul primitiv, imagine de la formarea Terrei în urmă cu patru miliarde de ani / Sursă foto: MARK GARLICK / Sciencephoto / Profimedia

Un corp ceresc monumental, care a traversat sistemul solar acum aproximativ patru miliarde de ani, ar fi putut provoca modificări permanente în orbitele a patru planete, conform unui studiu realizat de cercetătorii de la universitățile din Toronto și Arizona, publicat pe platforma ArXiv.

Cauzele deviațiilor orbitale ale planetelor în jurul Soarelui

Modelul actual utilizat pentru a descrie formarea sistemului solar sugerează că planetele s-au dezvoltat dintr-un disc protoplanetar, având orbite circulare și aliniate pe un singur plan.

Cu toate acestea, existența unor deviații observate în orbitele lui Jupiter, Saturn, Uranus și Neptun a dus la controverse intense în comunitatea științifică de-a lungul decadelor, după cum explică Renu Malhotra, unul dintre autorii studiului.

Cercetători anteriori au tendința de a favoriza o teorie bazată pe interacțiuni între planetele sistemului nostru solar pentru a explica aceste anomalii, dar explicațiile lor nu au reușit să se alinieze cu toate detaliile referitoare la orbitele acestor patru planete, conform afirmațiilor făcute de echipa de cercetare.

O teorie inedită privitoare la originea sistemului solar

Echipa de cercetători a efectuat nu mai puțin de 50.000 de simulări computerizate, pornind de la ipoteza prezenței unui obiect interstelar în primele etape ale formării sistemului solar.

Simulările au luat în considerare o varietate de parametri, inclusiv masa, viteza și distanța de Soare a presupusului corp ceresc, precum și scenarii cu mai multe obiecte cerești.

Rezultatele au arătat că 99% dintre simulări nu au reflectat condițiile observate în sistemul solar, însă există un procent de 1% în care trecerea unui corp ceresc ar fi putut modifica orbitele planetelor gazoase, astfel încât să corespundă pozițiilor actuale.

Un corp ceresc imens ar fi trecut aproape de orbita lui Marte

Cercetătorii susțin că cel mai plauzibil scenariu implică un obiect ceresc cu o masă de opt ori mai mare decât Jupiter, care a trecut prin sistemul solar la aproximativ 1,69 unități astronomice (1 UA = distanța dintre Pământ și Soare).

În acest context, obiectul interstelar s-a apropiat considerabil de orbita lui Marte (aflată la o distanță de circa 1,5 UA față de Soare), iar simulările sugerează că prezența sa ar fi fost suficientă pentru a influența traiectoriile actuale ale planetelor gazoase.

Cercetătorii nu pot determina cu precizie natura acestui corp ceresc, dar având în vedere numărul mare de pitici cenușii rătăciți (obiecte mai puțin masive decât ar fi necesar pentru a iniția arderea nucleară, dar mai masive decât cele mai grele planete gazoase), este plauzibil ca un astfel de corp să fi fost responsabil pentru modificarea orbitelor originale ale planetelor gazoase.

Recomandari
Show Cookie Preferences