Video: Tensiunile cresc în timpul Marșului Oradea Pride 2025, participanții opriți de forțele de ordine pe traseul programat

Video: Tensiunile cresc în timpul Marșului Oradea Pride 2025, participanții opriți de forțele de ordine pe traseul programat
Peste 30.000 de persoane au participat la Marșul Bucharest PRIDE 2025, marcând 20 de ani de la primul Pride organizat în România, potrivit Asociației ACCEPT FOTO Adelina Mărăcine/ HotNews

Aproximativ 500 de participanți și-au făcut apariția sâmbătă în Oradea pentru marșul Pride organizat de Asociația ARK, în ciuda neacordării autorizației de către Primărie. Potrivit relatării ebihoreanul.ro, jandarmeria a împiedicat accesul pe strada Republicii, unde urma să aibă loc marșul, redirecționând mulțimea pe rute alternative, din cauza lucrărilor aflate în desfășurare.

Evenimentele s-au tensionat atunci când manifestanții au încercat să pătrundă pe strada Aurel Lazăr, o zonă lipsită de șantiere, dar au fost interceptați de forțele de ordine. Jandarmii au format un cordon, iar discuțiile aprinse au dominat atmosfera, dar fără incidente violente.

Cei prezenți au scandat mesaje precum „Nu vom fi censurați!”, „Drepturi egale pentru toți!” și „Rușine, jandarmeria!”.

Un protestatar a considerat acțiunile autorităților un abuz, în timp ce alții au criticat blocarea traseului ales pentru marș.

Protestatarii au fost conduși către Parcul Libertății, trecând peste Podul Intelectualilor, și s-au oprit în Piața Independenței, fiind interziși să avanseze pe promenada de lângă Crișul Repede cu direcția spre Piața Unirii.

Organizatorii au declarat că lucrările pe strada Republicii au început la scurt timp după ce a fost depusă a doua cerere de aprobare: „Lucrările au apărut exact după ce am depus noi a doua cerere”, a spus Iulian Dițiu, președintele Asociației ARK.

Ambasadoarea Olandei în România, Willemijn van Haaften, a participat la marș pentru a sprijini drepturile comunității locale și a observa cum se desfășoară evenimentul.

În jurul orei 17:30, câțiva dintre cei prezenți au fost invitați de jandarmi la dube pentru a li se întocmi procese verbale, pe motiv că au participat la un eveniment fără autorizație.

Organizatorii acuză Primăria Oradea de blocarea Marșului Pride pentru al treilea an consecutiv

Asociația ARK a precizat că a pregătit toate actele necesare pentru a obține autorizarea marșului Pride fixat pentru 26 iulie, însă Primăria a refuzat cererea, invocând lucrări de întreținere și alte evenimente aprobate pe toate cele 11 trasee propuse. Organizatorii au acuzat că dispoziția de refuz, transmisă de primarul Florin Birta (PNL), nu include variante alternative.

Într-o declarație publicată, ARK acuză administrația locală de încălcarea drepturilor esențiale, cum ar fi libertatea de exprimare și de adunare, și amenință cu acțiuni legale împotriva Primăriei Oradea pentru respingerea nejustificată a cererii de autorizare.

„Libertatea de exprimare și de întrunire sunt drepturi fundamentale ale cetățenilor României, inclusiv pentru comunitatea LGBTI, iar atitudinea administrației locale reprezintă o încălcare flagrantă a Constituției României, care garantează aceste drepturi. Deciziile administrative nu ar trebui să limiteze exercițiul acestor drepturi, iar autoritățile trebuie să faciliteze, nu să împiedice, accesul la ele”, se arată în declarația de presă.

Președintele ARK Oradea, Iulian Dițiu, a tras un semnal de alarmă asupra asemănărilor cu situația din Ungaria, unde comunitatea LGBTI se confruntă cu restricții severe din partea guvernului Orbán. „Este alarmant că un partid aflat la conducere, precum PNL în Oradea, poate decide cine are acces la spațiul public, ceea ce constituie o deviere de la valorile europene”, a declarat Dițiu.

Europarlamentarii Nicu Ștefănuță, Kim Van Sparrentak și Marc Angel, membri ai intergrupului LGBTIQ+ din Parlamentul European, au transmis o scrisoare adresată primarului din Oradea, exprimându-și „îngrijorarea” asupra interzicerii marșului Pride.

Recomandari
Show Cookie Preferences