A început competiția între Georgescu și Lasconi. Lidera USR: „Oamenii mă îmbrățișează pe stradă, spunându-mi că sunt îngrijorați de actuala situație din țară” / Ce pași va urma în turul 2 cu Georgescu
USR, un partid apărut dintr-o furie generalizată, a fost considerat nefrecventabil de către Iohannis, PSD și PNL, odată ce au fost excluși de la guvernare. Acesta a fost nevoit să joace acum un rol crucial în democrație, conform liderilor săi.
„Am fost alături de oameni astăzi, am vizitat Câmpulung și mulți m-au îmbrățișat, plângându-mi că sunt îngrijorați de ceea ce se petrece în țară. Sentimentul de frică este foarte prezent. După aceasta, m-am rugat pentru democrație, pace și înțelegere între cetățeni. Numai uniți putem realiza lucruri extraordinare”, a declarat Elena Lasconi duminică, după ce a aflat că, pentru prima dată de la 1989, în parlament sunt trei partide suveraniste.
Lasconi nu a fost izolată, deși campania sa inițială a început într-un mod mai solitar. Contextul politic tensionat și provocările tot mai mari au condus la o regrupare a USR.
Între cei care au fost alături de Lasconi ieri s-au aflat Cristian Seidler, Dominic Fritz, Ionuț Moșteanu, Cătălin Drulă, Dan Barna, Cristina Prună, Claudiu Năsui, Oana Țoiu și Diana Buzoianu.
„Să dăm mai mult credit elitei intelectuale și culturale din țară”
Referitor la creșterea extremei drepte, Lasconi afirmă că „Aceasta este consecința acțiunilor liderilor politici tradiționali pe parcursul a 35 de ani. Ei și-au construit un sistem care acum a provocat furia românilor. Este imperativ să schimbăm radical elita politică și să acordăm mai multă încredere elitei intelectuale și culturale din țară”, a adăugat aceasta.
Acesta este și un semn pentru strategia pe care o va adopta în turul 2, împotriva lui Georgescu. USR vizează crearea rapidă a unui front public, compus din sute de personalități care să ia o poziție comună. Însă, până atunci, este necesar să se depășească etapele de la Curtea Constituțională.
„Să validăm primul tur și să punem capăt acestei numărători interminabile. Sper că nu va fi nevoie să mai recurgem la renumărarea voturilor de la parlamentare,” a afirmat ea în cadrul unei discuții cu presa, în noaptea de după alegeri. Apoi, a părăsit locația.
Este greu de spus dacă observația legată de renumărare a fost o ironie destinată contracandidatei. Totuși, caracterizarea partidului de gherilă, în care susținătorii văd o salvare a democrației, are o notă ironică.
Intrarea în politică cu scopul de a transforma lucrurile poate duce la realizarea că este esențial să păstrăm anumite principii, în loc să lăsăm politicul pe seama celor care pretind că au avut negocieri cu forțe externe.