Airbnb, controversat din nou după anunțul privind luptele cu gladiatori la Colosseum după 1.500 de ani
Platforma de închirieri online Airbnb a anunțat că va organiza lupte inspirate din cele ale gladiatorilor, anul viitor, în iconic Colosseum din Roma, marcând primul astfel de eveniment după o absență de peste 1.500 de ani. Această inițiativă a stârnit numeroase critici, conform agenției DPA.
Legendara arenă, construită în perioada Romei Antice și care putea găzdui până la 70.000 de spectatori, va primi un grup restrâns de aproximativ 24 de turiști, în cadrul a două seri, programate pentru mai 2025.
Evenimentul, care va avea o durată de două până la trei ore, se va desfășura în clădirea istorică a Colosseumului și va include spectacole susținute de „gladiatori de agrement”, precum și sesiuni de învățare a tehnicilor de luptă din trecut.
Activitatea va debuta în camerele subterane ale clădirii, unde oaspeții vor fi îmbrăcați în armuri antice, culminând cu o bătălie cu săbii și scuturi în arenă.
Airbnb a anunțat această inițiativă încă din noiembrie anul anterior, provocând reacții aprinse pe rețelele sociale din partea italienilor. Criticile față de planurile Airbnb s-au intensificat, având în vedere că înscrierile pentru loteria ce va selecta cei 24 de turiști încep miercuri, la ora locală 15:00.
Locuitorii orașelor europene cu target turistic critică tot mai mult Airbnb
Printre cei mai activi critici s-au numărat locuitorii din Roma, având în vedere că Airbnb, alături de alte platforme, a fost acuzată că contribuie la deficitul de locuințe accesibile în oraș prin închirierea de apartamente pe termen scurt turiștilor.
La Roma, acest fenomen devine din ce în ce mai îngrijorător și generează o opoziție semnificativă din partea comunităților locale.
Florența a fost una dintre primele mari orașe din Italia, în octombrie anul trecut, care a hotărât să restricționeze închirierile prin Airbnb pentru a combate creșterea chiriilor și a prețurilor locuințelor. Alte destinații populare din Europa, cum ar fi Barcelona și Budapesta, au implementat măsuri similare, deși detaliile restricțiilor variază.
O altă critică majoră în Roma este că un sit de patrimoniu mondial UNESCO, precum Colosseumul, riscă să fie transformat într-o atracție de tip parcuri de distracție, comparată cu „Disneyland”.
Colosseumul atrage aproximativ 7 milioane de turiști anual, fiind una dintre cele mai frecventate atracții turistice din Italia. Construit între anii 72 d.Hr. și 82 d.Hr., arena a fost locul unde au avut loc luptele cu gladiatori până în secolul al V-lea, când această tradiție a încetat.